ГрадътЖивотКултураНовини

Националната опера и балет на Северна Македония гостува в Пловдив

На 7 Февруари от 19 часа балетната трупа на Националната опера на Северна Македония, ще представи балет в 9 картини „Госпожиците от Авиньон“, вдъхновен от едноименната картина на Пикасо, посветен на неговите музи. Хореографията се развива на фона авторската музика на Калиопи Букле, в която са използвани инструменти и музикални мотиви от цял свят. Въпреки че е определян като модерен, спектакълът носи основните елементи на класическия балет. „Докато се взирах в един от сънищата си в картината на Пикасо „Госпожиците от Авиньон”, една муха кацна на платното. Тя започна да бръмчи, да лети от единия до другия край на картината и да я разглежда с кураторска прецизност. Докосвайки изображението, тя го пресъздаваше, бръмчейки. В този момент в съня си скицирах текста на „Госпожиците от Авиньон”“ – споделя авторът на либретото Сашо Димоски.

В главните роли пловдивската публика ще види примабалерините Александра Миялкова и Мими Поп-Алексова Атанасовска и балетни солисти на Националната опера и балет на Северна Македония.

Хореограф и режисьор на спектакъла е директорът на Балета на Националната опера и балет в Скопие, Олга Пано. Тя е най-утвърденият балетен хореограф в страната си. Панго е примабалерина, хореограф и балетен педагог. Завършила е Националното балетно училище в Скопие, Северна Македония. През 2005г. се дипломира с магистърска степен в АМТИИ Пловдив за балетмайстор, балетен педагог и хореограф. От 2017 година е директор на Балета на Националната опера и балет на Северна Македония. Жури е на престижни международни балетни конкурси, провежда семинари и майсторски класове в страната и в чужбина.Има авторски хореографии в редица балетни, драматични и оперни постановки, както и в мюзикъли, кабарета и оперети.

Гастролът на балетната трупа на Националната опера на Северна Македония е по покана на Опера Пловдив и се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България. По линия на културния обмен Опера Пловдив ще представи «Дългата коледна вечеря»  в Скопие седмица по-късно. Националният балет на Северна Македония и неговите солисти са познати на публиката на OPERA OPEN с участието си в спектаклите „Дон Кихот“,  „Лебедово езеро“ и „Ана Каренина“.

Билети за „Госпожиците от Авиньон“ се продават на касата на Операта, мрежата Ивентим и онлайн на eventim.bg.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

 1. Г-ЦИ от осиромашали албански семейства щели да бъдат раздавани след „интернационалния балет“ за да се кммпенсира излишъка от естествени неизрусени украински дезертирали Г-ЦИ

 2. Най-могъщи интелекти не успяват да открият в 2005 какви нашенски професоря (и по каква тарифа?) са раздав… присъждали БАЛЕТ“МАЙСТОРСКИ“ МАГИСТРАТУРИ от Тепето на заможни албанки?

  В инфлацията по колко ги дават?

  Таню (арх. Стоян Манчев с Красимира КОЛДАМОВА) не бяха в Европейската Столица – това е сигурно.

  Намирисва на нещо гнило, на МЕНТЕ . . .

  КАЛИНКИ ПЛЪЗНАХА ИЗ ОПЕРИТЕ

  1. ТЕ ТИ ГО И ВРЪО’ НА ТАНЦОВИО КИЧ, братия бугаре:
   = https://www.youtube.com/watch?v=krgVMa3xk34 =

   Ако оставите на „ОпераОпън“ и на ЗИКОвио АрхеоКулТурист П.П. да култивирВат Култу… ХАЛТУРАТА у Градо = скоро че ги стигнеме албанците – па може и да ги надминемЕ

 3. Дали на Хиподру… пардон, на ВЕЛОдрома ша балетирват или на световното ИГРИЩЕ БОТЕВ?

  Само питам, да знам къде да предлагам КебапчеНаКлечка с БИРИЧКА по добросъседски

  1. Шом магистратурата на г-ца Пано / Панго е от Диамандиевия Филиал на Консерваторията за Народна Музика и Танци ествествено е да гостуват в Столицата, а не в някаква си …София (SofiaDanceWEEK, SofiaDesignWEEK я как мигрираха към Румелията дека се лесно цица от Будалите)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина