ГрадътКултураНовини

Литературните соарета „съживяват“ литературата в Пловдив

В Пловдив се заформя нов литературен проект, създаден от актрисите и писателки Виделина Гандева, Паулина Гегова и Валерия Минева. Инициативата се казва Литературно соаре и е част от проект „Искам нещо да ти разкажа“ на Сдружение „Кей-Търн“, по идея на Мариана Ангелова Вълчева.

Литературните соарета ще продължат в рамките на десет месеца – от септември до юни, и имат за цел да възвърнат любовта на пловдивчани към родната и чуждестранна литература, към разновидните жанрове и към сценичното слово. Те ще се състоят веднъж месечно в Art Club N’Joy Plovdiv, като ще са посветени на различна тема. Литературните четения ще са изпълнени по актьорски начин, а през пролетта ще се организира и „Отворена сцена“, която ще покани хора от всяка възраст и професия да се включат и да прочетат личното си творчество.

„Създадохме соарето, на първо място, подтикнати от любовта ни към литературата. Влизайки в обувките и на читател, и на писател, осъзнаваме колко труд се влага в измислянето на един стих, един сюжет, дори едно изречение. Българският език е необятна вселена на думи и това е нашият начин да им отдадем заслуженото уважение.

Искаме да дадем възможност на повече хора да се докоснат до света на литературата, с всичките ѝ измислени светове и емоции, под формата на четения на живо. По този начин се надяваме постепенно да се оформи една общност от любители на изкуството и ново пространство, където то може да се случва от всякакви артисти“, коментира Паулина Гегова.

В рамките на проекта ще се осъществят и няколко премиери на новоиздадени книги на пловдивски автори. Ще бъде издадена и дебютната стихосбирка на Виделина Гандева – „Вибрации“, в партньорската колаборация между издателство „Буквите“ и проект „Искам нещо да ти разкажа“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура.

„Стихосбирката е вдъхновена от моето усещане за лириката като музикална терапия чрез вибрации. Още от древността поезията се е изпълнявала в акомпанимент на лира и аз уважавам класическата, ритмична поезия, тази, която пее хармонично. Затова предпочитам да изпълнявам стиховете на глас. Четенето на поезия лекува. Днес не е модерно да се четат стихове, но ще става все по-необходимо да се слушат текстове, защото хората изпитват нужда от общуване. Стихосбирката „Вибрации“ е разделена на 6 струни – Свобода, Баланс, Дързост, Любов, Игра и Ритъм. И винаги диригент е Любовта“, споделя Виделина Гандева.

В първото издание на Литературното соаре писателките наблегнаха на личното си творчество. Престои литературната вечер през месец октомври да е посветено на жанра хорър и трилър. На 11-ти Паулина Гегова и Валерия Минева ще четат на публиката страшни разкази от близко и далеч. А на 15 ноември ще се състои премиерата на „Вибрации“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина