Издирват извършителите на палежа на стари гуми край Рогошко шосе

Градът Криминале Новини

„Горят ги, за да отделят метала, а това трови въздуха на Пловдив“, коментират инспекторите от ПОИ

Десетки, а може би и стотици, запалени гуми са предизвикали пожара, който вчера избухна до Опитната станция край Рогошко шосе, в близост до р. Марица. Това е установила съвместна проверката на Пловдивския общински инспекторат, Трето РПУ и еколози от район „Северен“, на чиято територия е извършено нерегламентирано палене на гуми.

„На място установихме, че е горял също дървен материал, пламъците са обхванали и близките стърнища и храсти. Ако пожарната не беше реагирала толкова бързо на сигнала, имаше опасност в горещото време огънят да се разрасне и да се превърне в голямо бедствие“, коментира директорът на ПОИ Борислав Димов.

Гумите са запалени, за да може от тях да се отдели металът, който се предава за вторични суровини, смятат проверяващите.

По думите им това обаче предизвиква сериозно замърсяване на въздуха и вреди на здравето на хората. Затова и по Закона за управление на отпадъците на физически лица са предвидени и тежки финансови санкции. За изхвърляне на излезли от употреба гуми на неразрешени за това места се налага административно наказание глоба от 300 до 1 000 лева. За нерегламентирано изгаряне на излезли от употреба гуми на физически лица се налага административно наказание глоба от 2 000 до 5 000 лева. За юридически лица, които нерегламентирано изхвърлят и/или изгарят излезли от употреба гуми, се налага административно наказание в размер от 1 400 до 4 000 лева.

По информация на директора на ПОИ полицията е поела случая и издирва извършителите на палежа.

Източник: Пресцентър на Община Пловдив
Споделете ни във:

1 thought on “Издирват извършителите на палежа на стари гуми край Рогошко шосе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.