ГрадътИзпод тепетоНовини

Десетки младежи бяха първите посетители в модерната сграда на ЦРСББ в Пловдив

“Европейска нощ на учените” обедини учени, ученици, студенти и преподаватели

Тази година международната инициатива “Европейска нощ на учените” обедини учени, ученици, студенти и преподаватели, като представи научни постижения и изследователски проекти с цел да повиши интереса на младите хора към научна и изследователска кариера.

Като традиционен партньор на инициативата Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) се свърза с преподаватели, студенти и ученици от Пловдив, които активно взеха участие в научни експерименти с помощта на изследователите от Центъра.

Десетки млади хора бяха първите посетители в модерната сграда на ЦРСББ и имаха възможността да се срещнат с учени на Центъра, да обсъдят възможности за научна кариера и пряко да участват в научни експерименти, които екипът на Центъра беше подготвил.

Обсъдено беше бъдещо сътрудничество между изследователите на ЦРСББ и преподавателите в учебните заведения за съвместни инициативи, с които да се обогати образованието на младите хора в областта на природните науки и да се повиши тяхната информираност за възможностите, които научната кариера в България може да им предостави.

В два поредни дни учените от ЦРСББ ангажираха ученици, студенти и техните преподаватели в научни експерименти, образователни лекции и демонстрации на апаратура.

Наблюдение на различни микроорганизми под микроскоп, изолиране на ДНК от ягоди и ябълки в домашни условия, демонстриране действието на ензима каталаза в картофи, определяне наличието на белтък и скорбяла в хранителни продукти бяха част от експериментите, които участниците извършиха самостоятелно под ръководството на изследователите.

“Инициативата “Европейска нощ не учените” се провежда ежегодно в над 25 европейски държави и в нея взимат участие над 250 научни центрове, университети и училища. Кампанията има за цел да разкрие пред обществеността непознатите страни от живота и работата на научните изследователи и да разкрие приноса на науката за икономиката и социалния живот във всяко общество. Инициативата успешно преодолява предразсъдъците, че научната професия е абстрактна и не е свързана с нашето ежедневие.

Благодарение на инициативата, ние положихме основата на бъдещи партньорства с училища и университети, благодарение на които ще можем активно да ангажираме младите хора в научна дейност и да повишаваме техния интерес към научна кариера не само в България, но и по целия свят”, изтъква ръководителят на администрацията на ЦРСББ и координатор на кампанията в Пловдив доц. Весела Казашка.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина