АктуалноГрадътЗдравеНовини

В Пловдив ще се извършват онкологични проучвания

Международната платформа Pratia за клинични проучвания в онкологията избра Пловдив за своя база в България. Организацията разполага с над 90 клинични центъра в 6 европейски държави, сред които Полша, България, Чехия, Германия, Испания и Украйна. Градът ни е предпочетен заради централното си разположение, което го прави най-удобният за придвижване на пациентите.

По данни на INFARMA страната ни е на 13-о място в Европа като пазарен дял на клиничните проучвания от всички фази.

С помощта на съвременни технологии платформата свързва пациенти, изследователи и възложители на клинични проучвания. Компанията покрива около 85% от всички съществуващи области на лечение и компетенции за извършване на клинични проучвания по хибриден и децентрализиран модел.

Центърът в Пловдив е 22-рият в България и обхваща 18 терапевтични области, сред които онкология и онкохематология. Той разполага със специално оборудвана стая за вливания с 6 станции.

Разположен е на 520 кв. м. над Спешното отделение на УМБАЛ „Пловдив“ и представлява амбулаторна клиника, подходяща за провеждане на клинични проучвания от втора до четвърта фаза при онкологични заболявания.

Като платформа, която познава добре своите пациенти, можем да предложим достъп до иновативна терапия и на жителите от по-малките населени места. УМБАЛ Пловдив е и мястото, в което можем да разчитаме на екип от медицински специалисти в цели 18 терапевтични области, като основен приоритет спрямо нуждите на нашите пациенти са онкохематологията и онкологията“, коментира д-р Мартин Костурски, изпълнителен директор на Pratia Bulgaria.

Изследване за нагласите на българите към клиничните проучвания, направено по поръчка на Pratia през декември миналата година, сочи, че 21% от сънародниците ни изразяват готовност да пътуват, за да участват в клинични проучвания във връзка с ракови заболявания. Изпреварват ги единствено тези със сърдечно-съдови проблеми (25%).  

По данни на изследването 60% от анкетираните пловдивчани са срещали определението „клинични проучвания“, а 64% биха участвали в клинично проучване за първи път спрямо 52% от всички отговорили българи.  

„Чрез клиничните проучвания, пациентите получават достъп до по-голям набор от изследвания в сравнение с местния стандарт, които допринасят за по-добро таргетиране на терапията, дългосрочна грижа и проследяване”, каза при откриването на центъра д-р Касимова, началник на отделението по медицинска онкология в МБАЛ Добрич.

Споделяйки опита си от работата по клинични проучвания при сериозни онкологични заболявания, тя отбелязва, че има сериозно подобрение на пациенти в напреднал стадий на заболяването.

Платформата има опит с над 1 500 клинични проучвания и повече от 300 000 пациенти, участвали в тях, по европейски стандарти, обяви оперативният директор Лукаш Бенчковски.

Как може да се подобри качеството на живот на дамите с онкодиагнози вижте ТУК.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина