Ценен списък с нови книги от това лято. Какво ново?

Градът Култура Новини

Няколко нови издания предлага едно от най-големите издателства у нас “Жанет-45” през последните месеци.

Едва ли някой от четящите хора е пропуснал последната излязла от печат книга на Георги Господинов „В пукнатините на канона“. Тя се появи броени дни преди нейната премиера на Празници на изкуствата Аполония. Художник на корицата е Иво Рафаилов, визуланото оформление е на Венета Атанасова. Книгата е с научни рецензенти: доц. д-р Бойко Пенчев, доц. д-р Елка Димитрова, редактор: Биляна Курташева, коректор: Ива Колева

За книгата:
Как един български аероплан влита в историята на футуризма… Как се срещат литература и ботаника в Яворовите „Теменуги“? Какъв е случаят с единственото футуристко списание у нас „Кресчендо“ и кога провинцията ражда авангард?

Защо социализмът е труден за разказване? И още – за следобеда на една идеология, за някогашните лексикони и виновното дете на късния соц. За невидимата литературна антология, скрита в последните български банкноти. И за една възможна история на тъгата в българската литература.

Книга за онова, което остава вън от кадъра, и за светлината, идваща от пукнатините на монументалното.

Георги Господинов изследва внимателно и с чувствително око провинциите и перифериите на литературната история.

„Шекспир зад храстите” – новата книга на Светла Георгиева, вече е на книжния пазар. Светла Георгиева е завършила Художествената академия в София. Работи в областта на графиката, графичния дизайн и оформлението на книги. Специализира в Лондон и Париж, две години преподава във Висшия институт по изкуства в град Сус, Тунис.

Като акварелна рисунка, в която цветовете се смесват помежду си до безкрайни нюанси, в разказите на Светла Георгиева пигментите на живота преливат един в друг – ярки или деликатни, ефирни или плътни – и така рисуват вълнуващ пейзаж. В пътуването през този пейзаж читателят ще срещне усмивки, тъга, мъдрост, лудории, дълбини и висини.

И ще си тръгне от тези разкази стоплен и пречистен.

Още четете в КАПАНА

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.