Българският отбор по гребане: Защо не и медали от световното първенство?

Градът Новини Спортен Пловдив

Състезанията за българския национален отбор по гребане за юноши вече започнаха ден преди официалния старт. По традиция първи стартират резервите на всички отбори и това е начин да се направи жест към труда на резервите. Българите стартираха само с един състезател на скиф. Веселина Алексиева – треньор в националния отбор по гребане за юноши сподели, че още на първите две тренировки българските лодки се движат добре и нейните очаквания са за добро представяне на гребците ни. „Всички наши гребци са на 17 и 18 години. Ще гребат на скиф, двойка без рулеви и четворка скул. Подготвяме се заедно от месец януари тази година на лагери в Белмекен, Пловдив и Ковачевци. Пристигаме в последния момент, за да се предпазим от големите жеги. Не искам да натоварвам състезателите си с очаквания – те трябва просто да направят това, за което са тренирали, защото го могат.“ – каза Веселина Алексиева. Трите български лодки са произведени от немската фирма „Емпахер“. В следващите два месеца гребците ни ще участват в държавно първенство, държавен отборен шампионат, балканиада и европейско първенство. Но Световното първенство е най-важното състезание за тях.

Ето какво споделиха българските гребци, преди първите си гонки на Световното първенство:

Иван Йорданов – състезател на скиф. „Тренирам от 4 години и Световното първенство по гребане е първото ми голямо състезание.  Очаквам не леко състезание заради силната конкуренция и горещините. Ще бъда доволен от себе си тогава, когато взема медал на финала.

Стефан Мутич – загребни на четворката скул, тренира от 6 години в клуб „Армеец“, Васил Шунтов задзагребни в лодката, тренира от 6 години в клуб „Армеец“, Иван Табаков е на трета позиция в лодката и тренира от 6 години в клуб „Хеброс“, Христо Нейчев е носовиятк гребец на четворката скул, тренира от 5 години в клуб „Електрон“. Четиримата ни елитни гребци казаха, че усещат добре водата на гребния канал и лодката им върви добре. Първият им старт е днес. „Ще бъдем доволни когато покажем това, за което сме готови и се класираме за финал „А“. Това е задължителната ни цел, а там ще се раздадем докрай. Вече сме участвали преди два месеца на регата Блед и постигнахме резултат от 6, 03 минути. През тези два месеца след регатата работихме много и искаме да дадем още по-добро време на финала. Познаваме се добре, подкрепяме се.“ – категоричен е Стефан Мутич.

Иван Янкулов е загребни на двойката без кърмчия, тренира в ЦСКА, Светломир Малинов – носови гребец на двойката без рулеви, тренира в ЦСКА. „Ние също участвахме в регатата в Блед . Направихме 3 гонки и достигнахме до финал „А“, като с всяка изминала гонка си подобрявахме времето. На Световното първенство очаквам да подобрим най-доброто си време, за да влезем на финал „А“. А медалът ще е бонус към постижението.“ казаха двамата гребци.

Споделете ни във:

1 thought on “Българският отбор по гребане: Защо не и медали от световното първенство?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.