ГрадътНовини

Ангел Стоев: Започва възстановяване на наводнените селища

Приемат се документи за обезщетение на земеделските производители, предстои възстановяване на водоподаването

„Започна възстановяване на наводнените селища, две комисии започват да описват щетите по домовете и инфраструктурата. Но най-важно е, че успяхме да спасим хората. Нямаме нито един загинал и пострадал при това широкомащабно бедствие, благодарение на активната подкрепа на армията. Използвахме два хеликоптера, за да евакуираме хората. Включихме и лодки от пожарната. Много благодаря и на Столична община, че ни изпрати три много добре подготвени екипа, които спасиха половината хора. Включиха се много активно военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада, както и много доброволци“.

Това заяви областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, който направи в неделя отчет след тежките наводнения, при които пострадаха населени места от три общини – Карлово, Калояново и „Марица“. В брифинга участваха също кметът на Карлово Емил Кабаиванов, министърът на земеделието и горите Явор Гечев, директорът на ОД на МВР-Пловдив старши комисар Димитър Балев, директорът  на РД ПБЗН – Пловдив комисар Георги Мангараков и командирът на 61-ва Стрямска бригада ген. Деян Дешков, както и ръководителите на РЗИ-Пловдив, Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив и „Напоителни системи“ – Пловдив.

По думите на областния управител успоредно със спасителните операции върви и вторият етап от координираната работа за осигуряване на подслон на хората, чиито домове пострадала тежко. Те са настанени в кметството на Слатина – 65 човека, в кметството на село Каравелово – 15 човека и шест човека в болницата на Карлово. Останалата част са настанени при свои роднини и приятели, няма хора без осигурен подслон. БЧК осигури 350 00 бутилки по 1.5 л. вода, защото водоснабдяването в бедстващите населени места е прекъснато.

„Започнахме и третия етап, който е свързан с дейности по разчистване, ремонти, обезопасяване. Искаме да избегнем зарази и епидемии, необходимо е да се вземат адекватни мерки и затова са тук директорите на РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив“, подчерта още областният управител Ангел Стоев.

Той съобщи още, че е възстановен мостът между село Богдан към село Московец. Малкият мост в Каравелово,  който свързва двете части на селото, също е възстановен. Работи се за изграждане на временни мостове и се очаква да бъде възстановен пътят между Дъбене и Войнягово.

Областният управител благодари на представителите на българската армия в лицето на 61-ва Стрямска бригада, Авиобазата в Граф Игнатиево и инженерният полк в Пловдив, както и на пожарникарите от РДПБЗН и много доброволци.

„Огромна благодарност към хората, които отделят от личното си време и с голямо сърце се включват във възстановителните дейности. Правим организация с общините, за да ги използваме максимално ефективно“, коментира още Ангел Стоев.

По отношение на техниката той съобщи, че има налична такава, но не всички машини могат да се използват в момента, защото водата продължава да се отича, има рядка кал, в която те могат да затънат. Към момента в
село Каравелово работят 4 фадроми, 9 самосвала, 2 верижни багера, един камион с щипка, 60 доброволци и 60 войника с 5 резачки. В село Богдан, което беше откъснато от света, има 4 фадроми, 2 самосвала, един верижен трактор, 20 доброволци, 93 войници с още един багер и 4 резачки. В село Слатина в момента има 3 багера, 2 самосвала, 2 камиона с щипки, 40 войника, които разполагат с един багер и четири резачки. От Горското стопанство в Смолян са изпратили 2 камиона с щипки и два багера, „Напоителни системи“ – Сливен са предоставили мощен багер, който вече работи по възстановяването на дигата край Трилистник.

„Много фирми също са готови да ни предоставят техника, която ние ще преценим къде и как да включим, така че утре със сигурност на терен ще има два пъти повече машини“, допълни областният управител.

За водоснабдяването Ангел Стоев обясни, че има проблеми, но увери, че ВиК-Пловдив работи активно по въпроса.

„Държа да бъда уведомяван за всеки постигнат успех“, подчерта той. Според последните данни от
ВиК-Пловдив в селата Розино и Климент се работи по проблемните участъци и до края на вчерашния ден водоснабдяването трябваше да бъде възстановено. Поради заливане на Помпена станция Богдан-Каравелово и Помпена станция Слатина все още няма достъп до тях, но след оттичане на високите води ще започне работа по отстраняването на авариралите съоръжения. На ПС Дъбене 1 в момента се работи по отстраняване на аварията и възстановяване на водоснабдяването. До края на вчерашния ден трябваше да се възстанови цялостното водоснабдяване на Карлово.

„Най-късно след два дни (06.09.22 г.) водоснабдяването ще бъде възстановено, но по-важното е какво ще е качеството на водата. Дотогава призоваваме населението да не използва вода от чешмите“, заяви Стоев.

За загиналите животни той посочи, че те ще бъдат събрани и унищожени по надлежния ред.

„Със старши комисар Балев, директорът на ОД на МВР, работим много ефективно, създадена е организация да се охраняват къщите и да не се допуснат кражби. Към местните управления се присъединяват полицаи от Пловдив, които да подпомогнат работата по охраната на имуществото на хората“, подчерта още Ангел Стоев.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина