ЖивотНовини

Две комисии оценяват щетите в наводнените селища

Областният управител на Пловдив съобщи, че от понеделник, 5 септември, работа на терен започват две комисии. Първата е комисия по социално подпомагане, която може да отпусне помощ на пострадалите в размер на половин работна заплата. Втората комисия ще оглежда щетите по инфраструктурата и ще състави съответните протоколи, за да направи план-сметка, уточни още Стоев. По думите му той има уверението на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, който е председател на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, че ще я свика веднага, след като общините внесат своите документи.

Областният управител заяви още, че с министъра на земеделието Явор Гечев, който също бе на място в бедстващите райони, са обсъдили подпомагането на земеделските стопани. Вече е създадена организация и в рамките на 10 дни пострадалите стопани ще могат да подадат своите заявления за обезщетения.

„Държавата в лицето на президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев и министъра на отбраната Димитър Стоянов, е напълно ангажирана и имаме подкрепата на най-високо ниво. Виждате, че всички институции са мобилизирани“, бе категоричен пловдивският областен управител. Той подчерта, че има и пълната подкрепа на началника на отбраната ген. Емил Евтимов.

„Бедствието трудно можеше да бъде предотвратено при този обилен дъжд. При толкова вода, която се е изляла, едва ли това можеше да се овладее само с конвенционалните методи. Колосални са размерите на това, което се е случило в рамките на няколко часа“, коментира министър Гечев. По последни данни от НИМХ са паднали 200 литра на квадратен метър, което се случва много рядко. „Представете си 25-26 кв. км водосбор по 200 литра за 4 часа. Това са по два бидона на квадратен метър и това по пътя да има язовири“, обясни образно министърът.

 

Той бе категоричен, че проверката ще продължи и ако има и най-малко съмнение дори за неправилни
действия, то те ще бъдат обявени публично и ще бъдат взети незабавни мерки. Тече разследване, което ще каже дали има виновни за потопа и ако има, те ще бъдат наказани.

По разпореждане на Явор Гечев вече е започнала вътрешна проверка за извършваната сеч в района на Карлово.

„До момента резултатите показват, че в землищата на двете най-силно засегнати от обилните дъждове села – Каравелово и Богдан сечите, които се извършват, са на малка площ“, заяви министърът на земеделието.

По думите му провежданата сеч е с ниска интензивност и запазване на постоянното горско покритие, с изключение на 16 дка окончателна сеч. Там вече има млада гора с височина на подрастващите дървета 1 м. Голяма част от планираната сеч не е приключила, като всички действия са в съответствие с 10-годишния план, изготвен по изискванията на действащото горско и екологично законодателство.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина