Градът

90 на 100 от репатрираните автомобили в “Северен” отиват за претопяване

Вдигнаха още 11 изоставени коли в Кършияка

Собствениците имат две седмици срок да ги освободят от наказателния паркинг, после отиват за скрап 

През отшилата си 2017-а година по улици, градинки и междублокови пространства в пловдивския район "Северен" са били открити и облепени със стикери-предписания 119 изоставени коли. Сто от техните собственици са изпълнили закона, като са ги преместили на частни терени или са ги привели в изправно техническо състояние. Останалите близо 20 коли са били репатрирани, а само 7 от тях не са потърсени от стопаните си, след което са се превърнали в скрап. Това съобщи за Под тепето кметът на район "Северен" Ральо Ралев.

Той разказа, че когато са стартирали кампаниите по Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Пловдив пред 6 години на всеки облепени 10 автомобила са били репатрирани 3 броя. От тях само един е отивал за скрап. „През последните години тенденцията се промени. Ако при една акция служителите на кметството облепят 20 изоставени коли, то след изтичане на 90 дни 50% от тях не са преместени или приведени в изправно състояние. След това почти всички от репатрираните никой не ги търси и те отиват за претопяване,“ коментира райкметът. По думите му, хората в Кършията постепено са започнали да предпочитат този начин, за да се отърват от непотребните коли.

Първата акция в район “Северен” за тази година, при която бяха облепени с предупредителни предписания 20 изоставени автомобили по улиците на Кършияка, завърши с репатрирането на 11 коли, съобщи кметът на района Ральо Ралев.

МПС-тата, които са в нарушение на Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Пловдив, бяха отстранени от следните адреси: ул. № “Борис Дякович “№ 2/4; ул. “Брезовско шосе” № 4А; срещу ул. “Борба” № 5; бул. “Дунав” № 1, 114;  бул. “Васил Априлов” № 99/101, 109-111, 119; ул. “Хан Пресиян” № 29; ул. “Ильо Войвода” № 23.

Това са автомобили, които не са в движение, без технически преглед за последните две години и намиращи се на терени общинска собственост. Техните собственици не са изпълнили в 90-дневен срок предписанията да преведат автомобилите си в техническо изправно състояние, да ги преместят на частен терен или да ги предадат за разкомплектоване на лицензирани за целта фирми, уточни Ралев.

Вдигнатите с паяк коли ще престоят на паркинг на оторизирана фирма две седмици, през това време собствениците им могат да си ги вземат, като заплатят съответната такса за репатрирането, която е 50 лева. След изтичане на двуседмичния срок колите ще бъда предоставени на площадка „Цетър“ за разокмплектоване и претопяване, поясни процедурата кметът на „Северен“.

Припомняме телефонът, на който гражданите могат да подават своите сигнали за местоположението на излезли от употреба моторни превозни средства в район "Северен", е 032/901 165 – отдел "Екология" .

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Щом изоставяме доброто старо „вторични суровини“ и ша са ингилизирВаме за щяло и нещяло, то поне нека сме грамотни. Не е с Б, а е с П думата скрап (а и няма нужда всяко А да произнасяме като Е: скАнирам със скАнера; фАнатичният привърженик е фАн, не е фЕн за едносричните алабамци)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина