АктуалноГрадътНовини

192 училища в Пловдивско посрещат новата учебна година

В Пловдив няма недостиг на преподаватели

Нормално ще започне новата учебна година във всичките 192 училища в Пловдивска област. Само в 14 от тях ремонтите ще продължат, но това няма да попречи на учебния процес.

Това заяви пред Радио Пловдив Антоанета Пакова, началник на Регионалното образование в Града под тепетата. Тя уточни, че ремонти текат в 6 училища.

Чуйте цялото интервю с Антоанета Пакова ТУК

Две държавни учебни заведения – Националната търговска гимназия и Професионалната гимназия по битова техника, няма да открият учебната година в своите сгради заради започналия там дългоочакван ремонт. Затова учениците ще бъдат преместени в други училища.

Възпитаниците на Националната търговска гимназия се преместват в две сгради в район „Тракия“ – СУ „Св. Софроний Врачански“ и СУ „Св. Седмочисленици“. А учениците от Професионална гимназия по битова техника ще се обучават в сградата на Професионална гимназия по механотехника в Пловдив.

В ОУ „Душо Хаджидеков“, чийто покрив беше унищожен от пожар, 9 паралелки ще бъдат преместени във втора база на самото училище, а останалите ще се обучават в СУ „Климент Орхидски“.

В училище „Найден Геров“ в Столипиново, където също имаше пожар, учебната година ще започне нормално, тъй като като там изгорелите материали са само в двора, а сградата не е засегната.

Наводненият карловски регион

В Карлово в Професионалната гимназия по железопътен транспорт учебната година ще бъде открита от служебния министър на образованието проф. Сашо Панов. Там теренът около училището е разчистен, част от запазените помещения също са разчистени, някои са ремонтирани.

Антоанета Пакова припомни, че след намесата на просветното министерство и пловдивския областен управител, е постигнато споразумение и фирма „Автомагистрали“ ще подпише договор с училищата за превоз на ученици от други населени места до Карлово.

Конкурсите за училищни директори

Няма никакво напрежение в Пловдив, увери Антоанета Пакова. От обявените конкурси за 38 училища в града и областта, в 18 са назначени директори, които ще изпълняват длъжността до обявяването на кокнурс. В другите 20 училища остават досегашните директори, също до конкурс.

Отоплението в училищата

Към момента се анализира събраната от МОН информация за вида на горивото и възможностите за преминаване към алтернативно отопление. Изпълнителната власт ще съдейства максимално за решаването на този проблем, обясни началникът на РУО Пловдив. Тя изрази надежда, че няма да се стигне до затваряне на училища заради липса на отопление.

Търсене на учители

В Пловдив няма недостиг на преподаватели, тъй като за всяка позиция има много кандидатстващи учители. Обикновено се търсят учители по математика, информатика, чужди езици, но и начални учители и преподаватели за целодневна организация в учебния ден.

Забелязва се интерес у младите хора към професията учител. Престижът ѝ се повишава, а това се дължи и на увеличението на учителските заплати.

Професията на учителя вече е привлекателна и има висока позиция като обществен статус, убедена е г-жа Пакова.

Подобряването на обучението в училище може да се постигне чрез повишаване на квалификацията на учителите. Затова призивът към тях е да проявят интерес и да се записват на различни обучения, които ще им повишат професионалната квалификация.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина