ГрадътНовини

 „Аз, ти, Пловдив“ предизвика пловдивчани в Световния ден на околната среда

Тази сутрин провокативен „патрул по чистотата“ наблюдаваше дали минувачите в градинка в центъра на Пловдив изхвърлят фасовете, хартийките и чашките от кафе в кошчетата за боклук и дали почистват след домашните си любимци.

Фигури на манекени, облечени с уникални костюми от рециклирани материали, наблюдаваха безмълвно край пейките и дърветата по главната алея дали хората пазят чисто. Т. нар. „Траш патрул“ е инициатива на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, която цели да мотивира гражданите да бъдат отговорни към отпадъците.

Отговорните минувачи, които не оставяха отпадъци след себе си, получиха насърчителен стикер и възможност за уникална снимка с членовете на т. нар. „Траш патрул“. А на тези, които си позволяваха да изхвърлят не на място боклука си, бяха задавани забавни въпроси, които да ги провокират да се замислят по темата.

Заедно с наблюдението на Траш патрул, активисти за чиста градска среда задаваха въпроси на минувачите кой трябва да е отговорен за опазването на чистота в града и как да се намалят отпадъците.

Въпреки скептицизма на някои граждани, платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще продължава да организира различни инициативи, с които да насърчава чистотата в града под тепетата. За последните два месеца екипът на инициативата е помогнал на над 10 публични събития в Пловдив да събират разделно и да оползотворят отпадъците си. Сред тях са Маратон Пловдив, Световното първенство по гребане, Капана Фест, седмицата за насърчаване на физическата активност и спорта MOVE Week. С помощта на активни граждани платформата почисти няколко места, като предаде големи количества пластмаса и хартия за рециклиране.  В момента „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ търси още партньори, чиито събития да подкрепи, за да бъдат намалени отпадъците от тях, както и активни граждани, на които да помогне за облагородяването на две градски зони в Пловдив.

„Вече ни подкрепят толкова много хора и организации, и въпреки че срещаме и скептични граждани, няма да спрем да напомняме и да показваме колко е важно отговорното поведение на всеки един от нас. За да живеем в чиста и приветлива градска среда опазването на чистота трябва да бъде част от ежедневните ни навици. Знаем, че това не изисква много усилия, а е въпрос на мотивация и желание да бъдеш активен. Целта на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е да подаде ръка и да подпомогне активните граждани и организации, които искат заедно да постигнем сериозна промяна в отношението към чистотата“ – казва по повод акцията на Траш патрул Ласка Ненова, инициатор на платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

Днешната провокация е отправена към гражданите на Пловдив в Световния ден на околната среда, който се отбелязва на 5 юни всяка година, по инициатива на Организацията на обединените нации.

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е създадена от пловдивското сдружение „БГ Бъди активен“. Тя включва четири основни дейности. Първата насока е #ПразнувамеЧисто – чрез която се подкрепят организатори на събития, за да намалят и оползотворят отпадъците от големите събития в Пловдив в годината на Европейска столица на културата.

Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 се създават образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да намалят и събират разделно отпадъците си. Срещу събраните отпадъци ще бъдат създадени модерни места за сядане в града.

Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ се организира почистване на различни зони в града, а събраните отпадъци ще бъдат разделени и предадени за оползотворяване. Темата е #ПочиствамеЗаедно.

Под мотото #ПроменямеЗаедно ще се обновят до 2 зони в града, като конкретните места ще бъдат избрани в сътрудничество с граждани на Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина