ГласовеЗдравеМненияНовиниПУЛС

Очаква се пик на заразените в края на месеца и евентуално затягане на мерките

Предстои на своето заседание утре НОЩ да вземе решение за промяна в мерките при покачване на заболяваемостта

Предстои на своето заседание утре Националният щаб да вземе решение за промяна в мерките при покачване на заболяваемостта, ако се стигне до 200 заразени на 100 000 души. Тогава ще се пристъпи към обратния ред на затягане на мерките, съобщи директорът на Александровска болница проф. Борис Богов пред БНТ днес.

Всички болници също имат готовност за реакция при повишаване на заразените – до 48 часа да върнем обратно възможността за прием на по-голям брой пациенти. Освен това всички системи за обдишване и респиратори трябва да бъдат в готовност, допълни директорът на Александровска болница.

„Потвърждават се нашите прогнози, които бяха заложени за след Нова година за покачване на случаите. Огнището в Кюстендил е пример за това заради неспазване на мерките. Доколкото имам информация, това се е случило в цех в Кюстендил, където не са били спазвани мерките“, обясни проф. Богов.

Мутацията на вирусите е естествен процес и се осъществява по няколко линии – основните са естествена и външна намеса, включително лечение с плазма би могло да бъде в основаната на мутирането на един щам, както и лечението при COVID-19 и начините на заразяване. Лечението с кръвна плазма не е панацея, има строги показания и не бива да се използва при всеки пациент, заразен с коронавирус, категоричен е проф. Богов.

„Универсално лечение на коронавируса няма, има лечение с доказан ефект от определени средства, но всичко е на база на индивидуален подход. Няма и лекарства, които трябва да се приемат профилактично и да превантират заразяването с COVID-19“, категоричен е директорът на Александровска болница.

„Изработените ваксини са един успех на науката. Към настоящия момент те са единственото средство, което предпазва от по-сериозно боледуване, не от заразяване. Нека всеки един човек е наясно, че ваксиниран не значи, че не е преносител“, каза проф. Богов.

Ваксината на „Астра Зенека“ е на друг принцип – тя е с носител на известен вирусен щам, стар, който е натоварен с белтъчни съставки от коронавируса и неговата цел е да го вкара в организма, за да започне да изработва антитела, обясни директорът на Александровска болница.

Всеобщото становище на страните от ЕС е, че тя може да се прилага на хора до 65 години, допълни той.

Източник: днес, Снимка: архив, бгнес

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Отново ни правят на идиоти, тези дебили трябва веднъж завинаги да бъдат изринати като стара тор! каза:

    Най- се очкава пикът да бъде на 3 април и Буда да стане Бок4 …ясно е и от самолет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина