Община „Родопи” е категорично против продължаване срока на концесия в Белащица

Гласове Градът Зелен град Новини

С официално писмо, адресирано до РИОСВ,  община „Родопи” за пореден път се обявява против инвестиционното намерение за продължаване срока на концесията за добив на строителни материали в землището на село Белащица. Общинската администрация изпрати писмото и до министрите на енергетиката на РБ,  МРРБ и МОСВ.

Причина за реакцията на община „Родопи” е информацията, че „Европейски пътища” АД спечелиха делото срещу Министерство на енергетиката за затварянето на кариерата в Белащица. Хората в селото протестират и срещу инвестиционното намерение на другия концесионер-“Холсим кариерни материали” АД за удължаване срока на концесията.

Общинското ръководство на „Родопи” изразява своето категорично становище против инвестиционното предложение на фирмата за удължаване срока на концесията, уточняват от пресцентъра на администрацията.

Като основен мотив в позицията си Общината изтъква факта, че  бъдещите планове за развитие включват превръщането на „Родопи” в зелен жилищен район в близост до Пловдив  и като център за екологичен, културен, религиозен и винен туризъм.

„Недопустимо е в най-бързоразвиващия се район  по отношение на инвестиции за жилищно строителство, да се разреши възобновяване на дейността на кариерите”, коментира кметът Павел Михайлов. Той допълни, че за последните три години издадените разрешения за строеж в селата Белащица, Брестник и Марково са близо 1000.

„Кариерите са източник на непрекъснато замърсяване и запрашаване на въздуха. В същото време само за миналата година населението, намиращо се в непосредствена близост до кариерата в Белащица и съседните Марково и Брестник се е увеличило с над 1300 души. Като ръководство на община „Родопи” ще използваме всички законови правомощия, за да не допуснем повече концесията да застрашава общесвения ред и околната среда”,  каза още кметът.

Заради географското си положение  община „Родопи” притежава редица туристически ресурси, които дават възможност за развитие различни видове туризъм и привличане на инвестиции.

В подкрепа на недоволството на гражданите и твърдата позиция на кмета на общината Павел Михайлов в края на януари тази година Общински съвет „Родопи” прие решение   против възобновяване на дейността на кариерите в землището над село Белащица.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.