Няма вариант да се инвестира и в пробив под Централна гара, и в повдигане на бетонния мост

Гласове

Собственици на парцели в зоната на бъдещото строителство: Много имоти трябва да бъдат отчуждени, много съдби ще бъдат засегнати

Гражданите представиха на общинските съветници алтернативна идея за южната част от проекта, в която трябва да вървят отчуждителните процедури

Не подценяваме работата на проектантите, избрани от НКЖИ, най-вероятно те имат аргументи за всяко от решенията си. Но и ние искаме да ги чуем, каза кметът Иван Тотев

Иво Дернев

Проектът за пробив под Централна гара, който да свързва бул. „Васил Априлов” с бул. „Македония” трябва да се реализира. На такова мнение са всички общински съветници в местния парламент. Въпросът е как да бъде направен той и какви рискове крие.

Въпросителните около проекта, изработен по поръчка на НКЖИ, трябва да намерят своите отговори до края на месеца, когато предложението за промяна на ПУП-а в зоната на бъдещите строителни дейности бъде внесена отново на сесия. Преди това старейшините трябва да се срещнат с проектантите и представители на Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Не подценяваме работата на проектантите, избрани от НКЖИ, най-вероятно те имат аргументи за всяко от решенията си. Но и ние искаме да ги чуем, каза кметът Иван Тотев по време на дебата в пленарна зала.

До отлагането на точката се стигна след като съветникът Слави Георгиев поиска 10-минутна почивка, за да могат всички съветници да се запознаят с детайлите около представения в залата на ОбС проект. Възникват много въпроси. Като този дали е възможно да има локални платна при изхода на „Васил Априлов”? Можем ли да повдигнем трасето на бетонния мост, за да го запазим като пътна артерия?, попита Георгиев.

Има два варианта- или да бъде повдигнат бетонния мост или да се реализира подлезно преминаване под Централна гара. Става въпрос за тунел от 465 метра ведно с подходите, чиято стойност може да стигне 40-50 милиона лева. Няма как да бъде инвестирано и в двете едновременно- и в пробив, и в запазване на бетонния мост, отговори кметът Тотев , като не пропусна да уточни, че грандиозният проект ще бъде финансиран не с общински средства, а с европейски.

Тук няма политика. Всички искаме трафикът в града да бъде добър. Искаме тунелът да се пробива като метро, без да блокира целия трафик в района. Подземното строителство беше в основата на стария проект за пробив под Централна гара от 2014г., който вече не е актуален. Сега виждаме проект за надземно строителство, без локални платна на „Васил Априлов” и стойността му ще излезе над 120 милиона. Защо бе променен проекта? Европейски пари са, защо да не ги усвоим ли, предположи Камен Шишманов.

Как преценихте, че ще е 120 милиона. Абсолютно несериозно е да хвърляте във въздуха толкова милиони, репликира кметът Тотев.

Станимир Величков показва алтернативната идея на собственици на имоти, които вероятно ще бъдат отчуждени На микрофона бе поканен Станимир Величков като представител на голяма група от хора, чийто имоти ще бъдат засегнати с реализирането на проекта. Ние не сме против  пробива, не сме против развитието и облагородяването на града. Но идеята в този и вариант е неуместна. Много имоти трябва да бъдат отчуждени, много съдби ще бъдат засегнати. Разгледайте подробно плана от преди четири години в южната му част, обърна се към съветниците Величков. Групата от граждани предложиха на съветниците алтернативен вариант,  в който движението по „Македония” става еднопосочно, ще има малък пробив през зелената площ там с всички развръзки и няма да бъде засегнат нито един имот.

С него няма да има отчуждаване, няма да има харчене на пари на данъкоплатеца. А и така ще запазим ремонта на „Македония”, който е чудесен и който ще пострада в голямата си част, уточни пред журналисти Станимир Величков.

На микрофона излезе и Камен Христов, който е работил по предния проект за пробив под Централна гара, отхвърлен от НКЖИ в последствие. Той заяви, че тогава по прогнозни стойности подземния подход в строителството, който не е предвиждал нарушаване на трафика в засегнатите зони, е щял да струва 15,5 милиона. Според него бетонния мост не трябва да се премахва, а да се повдигне с около 50 сантиметра, тъй като в момента е нисък за високоскоростни влакове, които трябва да преминават под него.

Дани Каназирева заяви по микрофон, че проектът трябва да бъде реализиран. Но притесненията на хората трябва да бъдат представени пред проектантите и представителите на НКЖИ, за да бъдат защитени интересите им, като така се избегнат евентуални бъдещи съдебни дела, които ще забавят строителството.

Финал на говорилнята в пленарната зала сложи Слави Георгиев. Той критикува колегите си остро. Идеята на тази 10-минутна почивка бе не общинските съветници да използват времето за клюки, а всеки един от нас да поговори с дамата, която е вътре в темата от толкова време, , посочи той служителка на общината, която работи по проекта съвместно с възложителя НКЖИ.

В крайна сметка предложението за промяна на ПУП-а бе оттеглено и ще се гласува на следваща сесия, едва след среща с проектантите и с представители на Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Сигурен съм, че на експертно ниво проектът е добър. Но на политическо ниво не е толкова комуникиран с хората, включително и с общинските съветници. Ще разгледаме темата много сериозно, заяви след гласуването за отпадане на точката кметът Иван Тотев.

 

Споделете ни във:

2 thoughts on “Няма вариант да се инвестира и в пробив под Централна гара, и в повдигане на бетонния мост

  1. Г-н Величков се интересува единствено да не му бутнат магазинчето за ЛАДА части. Не го интересува нито инфраструктура нито съседи. Направил е тротоара пред магазинчето на паркинг, целия е разрушен и не може да се минава. Другото интересно е, че там НЕ издават касови бележки, за да не се регистрират по ДДС. И такъв човек , който не плаща данъци и се крие като мишка отишъл в общинския съвет да обяснява на хората за парите на данъкоплатеца 😀

  2. Те не падат от небето европейските пари. Даже и да падаха, може да ГИ ХВЪРЛЯМЕ ЗА ИДИОТИЗМИ: „…да уточни, че грандиозният проект ще бъде финансиран не с общински средства, а с европейски…“ Да се разбичка цялата зона около гарата може да е железничарски правилно, но за данъкоплатеца става непроходимо ЗА ПЕШЕХОДЦИ; а в дълбините на подлеза налят с чорба трафикът ще забоксува. Кмете, ти казват че си индж.?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.