ГласовеГрадътМненияНовини

Няма постъпила заповед в областна управа за обявяване на извънредно положение в Брестовица

Проблемът с водата там ще бъде решен дългосрочно с нов водопровод и нови дублиращи водоизточници, заяви Дани Каназирева

Изграждането на нов водопровод и нови дублиращи водоизточници в Брестовица, за да се осигури чиста питейна вода за населението, е най-доброто решение на изключително сериозния проблем. Това заяви областният управител Дани Каназирева по време на срещата с представители на Сдружение „Живот за Брестовица“ и Инициативния  комитет на жителите на селото. В срещата  участва и управителят  на ВиК Спартак Николов.

Предвид обявеното днес от кмета на община Родопи Павел Михайлов извънредно положение в Брестовица, Каназирева уточни, че все още няма постъпила заповед за това в областна администрация. По думите й след като се получи документа и се съгласува, тя ще поиска в извънреден порядък  да бъде възложено по съкратена процедура проектирането и изграждането. Тя апелира към община „Родопи“ за съдействие и своевременно одобрение на проекта и издаването на строително разрешително.

„Вече е осигурено финансиране от страна на  ВиК холдинга, като средствата ще бъдат предоставени на водния оператор в Пловдив “, заяви още  Каназирева.

Тя обясни за пореден път, че средствата не могат  да бъдат отпуснати на община Родопи по линия на бедствия и аварии.

„За мен беше важно не просто да се реши проблемът, а да се реши по възможно най-бързия начин и в дългосрочен план. Дадох дума на хората от Брестовица още през лятото. Назначих междуведомствена комисия и проведох множество срещи с институциите, които имат отношение към казуса. През август извършихме проверка на водното огледало край МВЕЦ-а в Кадиево. След констатираните множество нарушения в големината на водното съоръжението, предизвикало заблатяване и гнилостни процеси, което е  и в непосредствена близост до сондажните кладенци, назначих експертиза, която да даде отговор на най-важния въпрос – причината за замърсяването, припомни Каназирева.

Тя съобщи, че според доклада неминуемо източникът на замърсяване е заблатяването в района на водното огледало и разпростирането му в периметъра на водоизточниците. Според направените анализи в средния кладенец нивото на мангана е било над 100 пъти над допустимата норма. Сега този кладенец е изолиран и е вече е изграден дублиращ.

По думите на Каназирева в рамките на месец март ще започне изграждането на дублиращите сондажни кладенци, тапмониране и изолиране на съществуващите, а през април ще стартира процедурата за изграждане на нов довеждащ водопровод и подмяна на вътрешната водопроводна мрежа, както и почистване на водоемите.

„Безспорен факт  е,  че в момента водопроводната мрежа  е компрометирана и има риск пак да се стигне до замърсяване и високи нива на мангана при аварии и това да доведе до ново замърсяване. А тъй като качеството на водата от дублиращите кладенци се гарантира само от 3 до 5 години, настояваме в процедурата да бъде включено проучване на изцяло нов водовземен участък, за да се реши дългосрочно проблема, допълни областният управител.

От своя страна управителят на ВиК Спартак Николов заяви,   че  сега положението с наличието на манган  е овладяно, но проблемът стои.

 „Държавата стои ясно зад ангажимента си да разреши този случай. Финансирането за подмяната на водопровода и мрежата ще бъде през ВиК холдинга, като ще  се възложи проектирането и изпълнението на инженеринг “, допълни Николов.

Представителите на живеещите в Брестовица заявиха, че  чакат решението на проблема от години, като до момента само областният управител се е ангажирала сериозно с решаването му. Хората подчертаха, че се надяват обещаното от институциите да бъде изпълнено и то в сроковете, обявени днес.

„Даваме дума и поемаме ангажимент пред хората, че ще продължим да работим в техен интерес. Проведени са разговори с премиера Борисов и зам.-министър Нанков. Ще предоставим свободен достъп до доклада на Инициативния комитет, както и ще го внеса в Здравното министерство и МОСВ за взимане на мерки, според тяхната компетентност, заключи Каназирева.

Предстои да се свика и Асоциацията по ВиК  към Областна управа, за да се вземат решения за провеждане на оздравителни мероприятия,  като ще бъдат сезирани и контролните  институции – РИОСВ, РДНСК и Басейнова дирекция. Ще бъде  поискана също така корекция на нивото на реката в тази част, което става с изменение на издаденото разрешително от Басейнова дирекция.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина