ГласовеМнения

Лекарите от МБАЛ „Св. Мина”: Не унищожавайте болницата и не сривайте имиджа й. Ние сме живи и работим!

Медиците от закъсалото здравно заведение питат: Къде са парите и КОЙ е виновен?

Искат независима проверка да посочи отговорните за финансовото състояние на бившата Първа градска, пишат на Бойко Борисов

Рухването на „Св. Мина” започнало при управлението на Георги Йорданов

Не сривайте имиджа на това знаково здравно заведение. Ние сме тук, работим и искаме да вървим напред. Болницата не е фалирала, посрещаме пациенти и работния ритъм на екипа не е спаднал, дори в ситуацията, в която сме поставени да изпълняваме задълженията си. Така лекарите от МБАЛ „Св. Мина” излязоха на мирен протест пред самото лечебница днес. Зад тях застанаха КНСБ и Подкрепа. Това събитие не е „Против”, а „За” здравното заведение. Не е стачка. Стачката ще е следваща стъпка, ако общинските власти не обърнат внимание на казуса. 300 души е екипът на „Св. Мина”. Това значи, че случващото се в болницата касае 300 семейства. Говорим за истински, смели професионалисти, които не спират да се грижат за здравето на хората, въпреки че между 30 и 50 процента от заплатите им за предните няколко месеца не са изплатени, каза старши акушерката Флора Димитрова, председател на синдикалната организация към Подкрепа в колектива на болницата.

Към момента задълженията на „Св. Мина” възлизат на около 2 милиона лева. Лекарите и синдикатите искат общината да отпусне за собственото си лечебно заведение около 350 хиляди лева, за да бъдат изплатени заплатите на колектива и работата да продължи, като паралелно ръководството работи но оздравителната програма.

Къде са парите? Къде се стопиха тези 3,6 милиона лева, които виснаха като задължения на „Св. Мина”? Ние, персонала ли сме отговорни за това или някой друг? Ние ли сме тези, които трябва да отговаряме за действията на икономическия екип на бившите управления? Къде отидоха парите, попита Цветан Деведжиев, който работи в бившата Първа градска от 38 години и ще продължи да го прави с високо вдигната глава. Той уточни, че заради задължения, половината от приходите на болницата са под запор. И отново подчерта, че за това не е виновен колективът на болницата, нито пък пациентите й. Ние сме тук, пред вас, защото работим в Първа градска болница, лечебно заведение с огромни традиции. Но някои явно се опитва яо да го бутне, да го затрие. Поне това ни говори пълното мълчание по казуса от страна на общинските власти. Липсата на реакция означава или съпричастност или непукизъм. Става въпрос за тихо съучастие в унищожаването на болницата. В града упорито се говори, че тези десет хиляди пациенти, които минават през МБАЛ „Св. Мина”, са твърде интересни за частни интереси в сферата на здравеопазването, коментира още доктор Деведжиев. И допълни, че е писал на Бойко Борисов по въпроса с надежда той да разпореди независима проверка в болницата, която да разкрие виновниците за състоянието, до което е докарана тя. Става въпрос за много пари- 3,6 милиона лева. Писах до прокуратурата, но нямам отговор от там. Ние не искаме да просим от общината. От началото на годината през нас са минали 7 хиляди пациента, така че работа имаме, болницата върви добре функционално. Не искаме подаяния, а само да работим спокойно и да вървим напред. Ръководството в момента се справя, бори се лъвски, но няма подкрепата на принципала- общината и общинския съвет. Не искаме подаяние, но питаме къде отидоха парите?, допълни Деведжиев.

Той и колегите му от колектива не скриха, че голямото пропадане на болницата е тръгнало при управлението на доц. Георги Йорданов, който в момента е шеф на УМБАЛ „ Пловдив”. После, при управлението на доц. Джурджев, ситуацията не се е променила към по-добро. И при двамата икономически директор на болницата е бил един и същ. Лидерът на Подкрепа в Пловдив Атанас Кръстев също е категоричен, че финансовият крах на МБАЛ „Св. Мина” започва при управлението на доц. Йорданов. Бяха дадени няколко примери за странни решения в периода 2012-2014г., довели до големи финансови загуби. Като купуването на скенер, който в момента се изплаща, но не се използва. Или гигантския ремонт на фасадата, който бе в разрез със Закона за културното наследство, тъй като е бившата Първа градска е паметник на културата. Или пък монтирането на слънчеви батерии на покрива. Тези неща трябва да бъдат проверени, категоричен е Цветан Деведжиев.

Ние не вярваме на местните власти, затова и пишем на премиера. Болницата не е само сградата. Болницата сме ние и нашите пациенти, каза пред екипа на здравното заведение Флора Димитрова. Шефовете на синдикалните организации пък предупредиха общинските власти, че целият екип на „Св. Мина” е в стачна готовност. Готови сме да им съдействаме с изпълнителни листове за неизплатените заплати, ако общината не направи нищо, каза Атанас Кръстев. Нека от кметството излязат и кажат какво ще правят с това здравно заведение, с персонала му и пациентите. Трябва да е ясно още, че социалният елемент в „Св. Мина” е безспорен. Не може общината да бяга от него и да затваря очите си. Тези десет хиляди пациенти, които минават от там със сигурност за много интересни да частни лечебни заведения. Мирише ми на корпоративни интереси, допълни Кръстев.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина