Коминът на КЦМ построен върху нивата на Николай Хайтов

Гласове

Из спомените на инж. Никола Добрев в книгата му „Срещи по пътя”

Дългогодишният шеф на КЦМ представи автобиографията си в театъра

Александър Божков не позволил предприятието да бъде съсипано и разграбено

Никола Добрев и Николай ВълкановПризовавам за снизходителност, ако нещо не ви хареса. Така дългогодишният шеф на КЦМ инж. Никола Добрев се представи в необичайно амплоа- на писател автобиографик. Премиерата на книгата му „Срещи по пътя” напълни Камерната зала на театъра снощи. Доц. Добрев се върна в детството си, срещна публиката с майка си, разкри интересни детайли от професионалния си път и спасяването на ключовия за българската икономика Комбинат за цветни метали.

Никола Добрев е извървял своя път открито, достойно и честно. В тази книга всеки ще намери път към личността му и изминалите събития. Тази книга е пътешествие и изпитание, казаха издателите на „Срещи по пътя” от „Контекст”. Из страниците на житието си той успява да предаде своята убеденост, че забравените човешки ценности като честност и уважение в крайна сметка са гаранция за успех. „Срещи по пътя” е един калейдоскопичен разказ. Ще видим Добрев и като малко дете, което става рано, за да ниже тютюн, като отдаден на КЦМ работохолик, като приятел и съпруг, допълни издателят на книгата.

Всъщност, това е историята на един обикновен живот, каза скромно за автобиографичната си творба инж. Добрев. Откъси от ”Срещи по пътя” четоха директорът на театъра Кръстю Кръстев и актьорът Петър Тосков, а от публиката се включваха хора, които са били част от тези срещи по пътя на инж. Никола Добрев. Журналистката Веселина Божилова си спомни за шумните протести пред КЦМ веднага след промените. Владимир Кисьов пък се върна назад във времето, в бурните дни на приватизацията, когато предприятието е спасено с усилията на Добрев и екипа му. Малко са хората, които не ни разочароват. Всичко, което каза Никола Добрев в дните на екологичните протести пред КЦМ, го направи, разказа Веселина Божилова. 

Може би един от най-интересните моменти в книгата е времето, в което КЦМ е било подготвяно за приватизация. В един момент се оказва, че много хора са искали да закрият КЦМ и да спечелят от това. Предприятието е щяло да бъде раздържавено по най-порочния начин, но съдбата му се решава след среща между Никола Добрев, Владимир Кисьов и министър Александър Божков. Последният има огромна заслуга днес КЦМ да е сред двигателите на българската икономика и да бъде давано за пример като успешно РМД.

Министър Божков застана на наша страна и не позволи комбинатът да бъде съсипан. Стигнахме до нормална приватизация на КЦМ, а не до разграбването на активите му, разказва нж. Добрев на страниците в книгата си.

Като знакова среща по пътя той посочва запознанството си с Николай Хайтов, който в първия им разговор в кабинета на Добрев заявява, че коминът на КЦМ е построен върху неговата нива. Да, тази книга е най-вече за хората, които волю-неволю срещнах по пътя си. Някои от тях се опитаха да ми навредят. Да откраднат бъдещето ми. Не ги мразя. Твърдо заявявам, че нашето бъдеще е в наша власт. От нас зависи, каза на финал инж. Никола Добрев.

За представянето на книгата на дългогодишния ръководител на КЦМ в театъра дойде един от най-богатите българи- собственикът на Минстрой Николай Вълканов.    

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.