Христо Мутафчиев поиска оставката на министъра на културата от панаира

Гласове

Държавата трябва да възстанови пловдивския театър бързо, категоричен е председателят на Съюза на артистите

Бунтарят за управляващите: Техният страх е по-голям от нашето отчаяние

Христо Мутафчиев съветва Кръстю Кръстев да излезе и да каже какво мисли за министъра на културата
Христо Мутафчиев съветва Кръстю Кръстев да излезе и да каже какво мисли за министъра на културата
Image title
Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев откри вчерашния благотворителен търг от инициативата „Да оставим следи II”, който събра 16 225 за закупуване на нова апаратура за  фотографии в детското онкохематологично отделение на УМБАЛ „Св. Георги” и за подкрепа на изгорелия голям сало в театъра. Десетки пловдивски богаташи наддаваха за звездните фотографии на майсторката на обектива Велислава Каймаканова. На събитието на търг се разигра и картината на Васил Стоев, на която е изобразена пепелищата в Драмата. Състоянието на храма на Мелпомена под тепетата и състоянието на държавата кара Мутафчиев да беснее, меко казано. Пред Под тепето той коментира и овъглената Драма и мълчанието от страна на принципала- държавата месеци след стихията. Говори и за работата на министерството на културата, и за управлението на държавата като цяло.

Христо с Джоко Росич на снощното събитие
Христо с Джоко Росич на снощното събитие
Не са толкова голям проблем парите, нужни за ремонта на театъра. Проблем е капацитетът на хората, които се занимават с тази материя. Иначе пари има в държавата и те трябва да бъдат разпределени правилно. Държавата трябва да възстанови пловдивския театър, защото това е държавна сграда. Има комисия по бедствия и аварии, която комисия е длъжна да осигури средства, тъй като бедствия и аварии не са само откраднатите пари от турското малцинство, множество или общество на България заради това, че е преляла река Арда или ТулупГлуп река, която и да е. Бедствие и авария е и един пожар. Освен това театърът си има застраховка и застрахователят би трябвало да изплати застраховката. Така че останалото е как и по какъв начин ще се осигурят средства за екипа на целия Image title
театър- нещо, което ние сме подели като инициатива и съвсем скоро ще им раздадем средства за Коледа. Те идват от благотворителните спектакли, които се изиграха в цяла България. Те влизат в сметката на Съюза на артистите и на 21 декември, по равно на всички работещи в пловдивския театър, ще разпределим сумата, която е влязла в тази сметка. Все още не мога да ви кажа каква ще бъде тя, тъй като още вървят събития по тази инициатива, каза Мутафчиев в панаира снощи. И посъветва директора на пловдивския театър Кръстю Кръстев да излезе директно в ефира на някоя национална медия и да каже какво мисли за министъра на културата, политиката на министъра на културата и политиката на цялото правителство. Защото всичко е абсурдно. Точно когато театрите започнаха да работят министъра смята, че това щяло да взриви държавния бюджет. Така глупост аз през живота си не бях чувал. Театрите са на път да взривят държавния бюджет! Това е изказване на министъра на културата. Защото имало много повече публика отколкото били заложили, ядосан е Христо. Смята, че промени в политиката към театрите няма да има. Защото те нямат умствения капацитет да направят промени. Прекалено глупави са, за да направят каквато и да било крачка. За да направиш нещо, което да работи, се иска интелект. Затова и старото положение ще се запази и за догодина. Сега, може да има някаква допълнителна компонента, но тя ще стане ясна само когато се събеседва с организации като Съюза на артистите, организации, които се занимават наистина с театри и разбират от материята, допълни той.

След което поиска главата на министъра на културата Петър Стоянович. Из лично искам оставката на министъра. Министърът на културата трябва да си подаде оставка, защото си позволи бюджета за министерството му да бъде ощетен с четири милиона. Това, което направиха, се отразява правопропорционално на всички културни дейности. Аз им казах дори откъде да вземат тези четири милиона- от бюджета на Народното събрание. Той е 53 милиона от 90-та година. Реално всяка година се разходват 44 милиона. Останалите се връщат обратно в държавата безотчетно и кой как ги ползва- никой не знае. Поради тази причина може спокойно бюджетът на Народното събрание да бъде реален- 44 милиона и да се вземат пари от остатъка, за да се дадат за култура. Може и от другаде, разбира се- от бюджета за подслушване например, категоричен е Христо Мутафчиев. И още по-категорично заявява, призивите за оставка на правителството и акциите на арт общността няма да спрат нито за миг. Няма да се откажем. Ние не се отказваме, докато те не се откажат. Техният страх е по-голям от нашето отчаяние. Така че- до последно.

Всички подробности от търга четете след малко!

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.