ГласовеИзпод тепетоМоите отговориНовини

Factcheck: „Брижит Макрон е мъж“

Как френската президентска двойка стана мишена за джендър дезинформация

В седмицата преди шествието „София Прайд“ 2024 във Фейсбук се разпространява публикация с невярното твърдение, че първата дама на Франция Брижит Макрон „е мъж“. Текстът на публикацията е придружен от видео с диалог между британския токшоу водещ Пиърс Морган и американската консервативна коментаторка Кандис Оуенс. То е откъс от участието на Кандис Оуенс в предаването „Piers Morgan Uncensored” от 12 юни 2024г. По време на участието си, тя защитава тезата, че Брижит Макрон е транссексуална и основава твърденията си на „разследване на френски журналисти“.

Откъде тръгва конспирацията за първата дама на Франция?

След избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция през 2017 г. в социалните мрежи редовно се разпространяват конспиративни теории, според които Брижит Макрон, родена Троньо, всъщност е транссексуална жена, чието рождено име е Жан-Мишел. Невярното твърдение започва да получава по-широко разпространение през април 2021 г., година преди президентските избори във Франция, на които Еманюел Макрон успешно се кандидатира за втори мандат.

Във Франция твърдението се появява първоначално във Фейсбук публикация на жена на име Наташа Рей, която се представя като журналистка на свободна практика. Няколко месеца по-късно Рей повтаря невярното твърдение в онлайн чат със самопровъзгласилата се за ясновидка Амандин Роа (чието истинско име е Делфин Жегус), излъчван на живо в Ютюб.

В четиричасовото интервю двете жени показват снимки на Брижит Макрон и семейството ѝ и твърдят, че е била подложена на хирургически операции, че не е майка на трите си деца и издават лична информация за нейния брат. Видеото е гледано над 450 000 пъти.

Конспирацията достига своя апогей, когато разказът за Брижит Макрон е публикуван в крайнодясното френско списание „Faits et Documents“ („Факти и документи”), известно с това, че разпространява конспиративни теории с крайно десен антисемитски уклон. Изданието възлага на Наташа Рей поредица от статии, представена като „разследване”, в която се твърди, че Брижит Макрон не съществува, а всъщност е родена като мъж на име Жан-Мишел Троньо (както всъщност се казва братът на първата дама). В статията се твърди и че преди смяната на пола си Брижит Макрон е заченала трите си деца с жена на име Катрин Озиер и че бившият ѝ съпруг, Андре-Луи Озиер, никога не е съществувал. Именно на това „разследване” основава твърденията си и американската коментаторка Кандис Оуенс. 

Конспирацията достига до САЩ

Оуенс повтаря конспиративната теория в големи детайли в своя подкаст, а епизодът впоследствие е изтрит.

Проверки на френските медии потвърждават, че невярната информация се разпространява бързо и е подета от различни сайтове за конспирации и крайнодесни акаунти в социалните мрежи.

На 10 юни 2024г., потребител в Х публикува снимка на Еманюел и Брижит Макрон на излизане от избирателна секция по време на парламентарните избори за европейски парламент. „Сериозно, за какво е женен Еманюел Макрон?“ гласи коментар към споделената снимка. Оуенс споделя този туит с отговор „За мъж.“.

След успеха на подкаста, Оуенс публикува още един статус по темата в Х: „Този епизод избухва, така че искам само да кажа – след като проучих това, бих заложила цялата си професионална репутация на факта, че Брижит Макрон всъщност е мъж.” 

Дезинформацията, основана на пола и сексуалната ориентация като инструмент за влияние

Твърдението, че Брижит Макрон е транссексуална е една от многото конспиративни теории около двойката Макрон. Известна конспирация е и че френският президент е хомосексуален, твърдение, което самият той коментира в интервю пред френската ЛГБТИ+ медия „Têtu”.

„Зад тези намеци се крият две оскърбителни неща: да се твърди, че не е възможно мъж, който живее с по-възрастна жена да е нещо различно от хомосексуален или скрит жиголо, е женомразко […] И също така е хомофобия. Ако бях хомосексуален, щях да го кажа и щях да го живея“ – заявява Еманюел Макрон.

Семейство Макрон не е единствената влиятелна двойка обект на трансфобска и хомофобска дезинформация. Подобни неверни твърдения има и срещу бившия американски президент Барак Обама и съпругата му Мишел.

Дезинформацията за пола на Брижит Макрон всъщност работи по модела на упорито разпространяваната конспиративна теория за бившата първа дама на САЩ. В продължение на повече от десетилетие нови и нови публикации твърдят, че тя е родена като мъж – Майкъл Робинсън/Обама, но си е сменила пола. Повечето от тези публикации са категорично опровергани от множество проверители на факти, но продължават да се появяват.

Президентството на Обама от самото начало е съпътствано от различни дезинформационни кампании насочени срещу лично срещу него – че е мюсюлманин, че е роден в Африка и няма право да е президент, но една от най-упоритите от тях е, че е гей.

Твърденията за хомосексуалността на Обама са част от нападките срещу него от страна на консервативни кръгове в САЩ заради политиката му за защита на правата на хората от ЛГБТ общността. Те стъпват и върху някои стари расистки стереотипи за цветнокожите в САЩ като сексуално необуздани и подвластни на нагона. Наративът, че Обама е гей, се пренася и върху съпругата му Мишел, която е описвана като „мъжкарана с големи, мускулести ръце“.

През 2014 г. американската актриса Джоан Ривърс се шегува с твърденията за хомосексуалността на президента във видео, в което ѝ задават въпрос по ЛГБТ теми. Интервюиращият я пита дали очаква скоро да има гей президент на САЩ, а тя отговаря: “Вече имаме такъв в лицето на Обама, така че успокойте се. Знаете, че Мишел Обама е транс.“ Ривърс се занимава със стендъп комедия и е автор на много подобни скандални иронични реплики. Въпреки това, след смъртта ѝ няколко месеца по-късно, започват да се разпространяват твърдения, че е била убита, защото е разкрила „истината“ за президентската двойка.

През 2017 г. крайнодесният радиоводещ Алекс Джоунс публикува видео, в което представя „доказателства“ за теорията, че Мишел Обама е мъж. Във видеото са показани подбрани снимки, на които изглежда сякаш под дрехите на първата дама има подутина, която според Джоунс е скритият ѝ пенис.

Джоунс е собственик на крайнодесния сайт, известен с разпространението на конспирации и дезинформация „Infowars” („Информационни войни”). Той е автор на конспиративната теория, че стрелбата в началното училище „Санди Хук“ през декември 2012г. е била измама. Тогава загинаха 20 първокласници и шестима преподаватели, а Джоунс в продължение на години твърдеше, че стрелбата е била инсценировка с цел да бъдат конфискувани огнестрелните оръжия на американците, както и че семействата на жертвите са били участници в заговора. Вследствие на твърденията на Джоунс семействата на загиналите са подложени на онлайн обиди, лични сблъсъци и смъртни заплахи. 

Твърденията се основават на манипулирани изображения и фалшификати

От 2020 г. насам периодично се разпространява манипулирана снимка на Барак и Мишел Обама, в която долната част на лицето и врата ѝ са разширени, за да ѝ придадат мъжествен вид.

Оригиналната снимка е от туит на самия Обама от 2019 г., а проверки на Ройтерс и други платформи многократно доказват, че снимката е манипулирана. Въпреки това тя се разпространява и до днес. 

1 of 3

През 2022 г. се появяват вълна от публикации в Туитър, които представят „доказателство“, че Мишел Обама се е определяла като мъж до 2008 г. Публикациите показват „документи“ от задължителната регистрация на гласоподавател в щата Илинойс от 1994 до 2008 г. Твърди се, че тези документи са на Мишел Обама и в тях е отбелязан мъжки пол. Първоначалната публикация е от сайта People’s Voice, който често публикува дезинформация и обявява, че „не се ангажира с надеждността и точността на представяните материали.“ Щатската избирателна комисия на Илинойс отрича пред AFP автентичността на документите. Комисията заявява, че не разполага с документи, в които полът на този избирател да е обозначен по друг начин, освен като женски.

От конспиративни теории до съдебни дела

През 2022 г. Брижит Макрон подава жалба за клевета, в резултат на което авторката на конспиративната теория Наташа Рей и медиумът Делфин Жегус са предадени на съда в Париж. Делото се състоя на 19 юни 2024 г. Адвокатът на Брижит Макрон поиска обезщетение от по 10 000 евро за първата дама и за нейния брат, Жан-Мишел Троньо. Решението по делото трябва да излезе на 12 септември 2024г. 

На 14 юни 2024г. беше разпоредено ликвидирането на личните активи на конспиративния теоретик Алекс Джоунс след като беше осъден за разпространението на неверните твърдения, че стрелбата в началното училище „Санди Хук“ през декември 2012г. е била измама.

Жените в политиката често са обект на кампании за дезинформация, основани на пола, които включват изфабрикувани твърдения, унизителни и сексуално натоварени изображения. Тези атаки имат за цел да отслабят не само доверието към конкретните личности, но и към това, което те защитават: равните права на жените, правата на ЛГБТИ+ общността и принципите на свобода и толерантност. Подобни кампании целят да отслабят демократичните инициативи под прикритието на защита на „традиционните ценности“, най-често за сметка на човешките права.

По текста работи и Василена Доткова

Източник:  Factcheck.bg 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина