Диригентът Виктор Илиев към Ранобудните: Вие сте оркестърът на Промяната

Гласове

Не правете компромиси с достойнството си, със самоуважението си, апелира към студентите маестрото

Виктор Илиев пред Ранобудните студенти в Пета аудитория
Виктор Илиев пред Ранобудните студенти в Пета аудитория
Вие сте оркестърът на Промяната. Свирете заедно, в хармония, за да се получи магията. Така световноизвестният диригент Виктор Илиев се обърна към Ранобудните студенти в Пета аудитория днес. Той бе вторият гост лектор от серия с дискусии, за които младите хора поканиха хора на изкуството, юристи, икономисти, общественици с отношение по проблемите в страната.
Виктор предпочете да не се качва на банката на преподавателя в залата, за да не седи над младежите. Така, както е на класическата сцена, така бе и на сцената на Окупацията- очи в очи със студентите. Маестрото насочи разговора с Ранобудните по изключително интересен начин- през личния си житейски и творчески опит. Като видя онова, което правят младите хора, като едно завършено и звучащо фантастично симфонично произведение.
Работата с оркестър е колективна работа. Там действат същите принципи като тези в начина на управление на една фирма, клас, Image title
държава. Ако някой тръгне да прави нещо различно от общия интерес на групата- той излиза извън нея, нарушава баланса. Има много лидери, но когато те се съобразяват с оркестъра в моя пример, когато мислят в хармония- получава се магията в звука, каза пред студентите Виктор, а те разбраха, че принципите в един класически оркестър са абсолютно релевантни и към тяхното дело.

Благодаря ви, че ме поканихте. Това значи само едно- знаете, че културата и музиката е начин на изразяване на лична свобода. Лична свобода, заради която напуснах България преди близо 20 години. Защото тогава ме притесняваше всичко това, което притеснява вас днес. Смених 6 държави в последните близо две десетилетия. Признавам, че е имало моменти, в които дори не исках да чуя за България. Измина дълъг период, след който аз започнах да разбирам, че нещо ми е липсвало през цялото това време- малки неща, но и големи такива.  Така постепенно стигнах до мисълта отново да направя родината си свой дом, място, в което ще живея. Това не е никак случайно. В последно време започнах да виждам нещо, което не бях забелязвал преди- хора като вас. Напуснах България по време на протести, хората от моето поколение бяха много по- идеалистични, отчасти глупави, неинформирани, непътували, незнаещи езици. Тогава осъзнах, че те са сложили огромни розови очила, защото не бяха иформирани. Сега обаче нещата са други. Вие сте информирани, разполагате с най-голямото оръжие- интернет, говорите езици, знаете много за света, трудно някой може да ви излъже. Затова и се върнах. Защото по важно за мен е изграждането на социалното пробуждане на една нация, пред това да си вече в социално пробудена страна, в каквито живях дълго време. Щеше ми се да взема участие в този процес и затова се върнах- защото процесът по социално пробуждане на България върви благодарение на вас. Вие дирижирате събуждането, което не се състоя при моята генерация. Социалното събуждане за общото благо- то е катализаторът, който ще промени тази държава, каза диригентът пред аудиторията. После се обърна към младите хора, че в диригентската работа, както и в политиката, и в живота като цяло, ако човек мисли само за своето добро- нещата не вървят и няма да се оправят.
Image title

Виктор Илиев атакува директно впрегнатите държавна и корпоративна машини, които се опитват да унищожат студентите и чистата им мисия. Не ми го побира акълът. Ако една система скача точно срещу бъдещето си-  това доказва убедително колко е сбъркано това общество. То скача срещу ценностите, срещу градителите на една държава, каквито сте вие. Вие сте пробудителите със социална позиция, обединение и обща кауза. Заради това пробуждане съм тук, в България, вдъхнови Ранобудните диригентът.

По цял ден някакви хора се опитват да ни втълпяват, че няма да комуникират с вас и не се интересуват от вас, тъй като сте имали политически претенции, тъй като сте били поръчкови, платени.  Обидно безумие. Сигурно сте поръчкови, защото сте членове на дясна партия от 5 клас?, попита без да чака отговор студентите Виктор Илиев. Той подчерта, че не може да разбере как един човек на 20 години може да е поръчан от партийна централа, по който начин се опитват да промиват мозъците на хората много властимащи и свързаните с тях медии. Политически претенции? Би ли ми отговорил някой от онези на жълтите павета кой би следвало да има политически претенции към тях, ако не хората, които ги избират, кой? Опитват се да разклатят самоуважението ви, но не знаят, че именно то е най- мощният ви щит.  Вие го показвате днес и всеки ден от началото на протеста ви. Когато човек не уважава себе си, не уважава и другите. Това, което правите, е знак на самоуважение. То е първата крачка към всичко голямо. В България вече е прието за задължително всеки да прави компромис с личното си достойнство. С което позволява на някой друг да направи една крачка повече в личното ни пространство. После обаче крачките продължават и са все по-големи. Стигнахме дотам, че някой ви казва, че нямате право на политически искания. Апелът ми към вас е да не позволявате дори на най-близките ви хора да ви карат да правите компромиси в личната ви свобода, достойнството и мисията, в това, което вярвате и което е важно за вас. Не допускайте компромиси, защото трябва да се самоуважавате. Когато човек уважава себе си- уважава и другите, подчерта Виктор Илиев.

После се върна назад към живота си извън страната, за да даде интересен пример на младежите как би следвало да мислят хората, ако искаме да направим промяната. Имах изключително тежки времена в Австрия, в които едва връзвах двата края. Трудно събирах пари за наема си и чувствах огромно неудобство от хазяйката си. Така, един ден се изчервих и й обявих, че не мога да платя сметката си за телефон, не мога да се свържа с хората, с които мога да си осигуря някаква ангажираност и в този миг нямам пари да платя наема си. Знаете ли какво направи тя? Каза, че няма да плащам наема си и ми предплати телефона за година напред. Без него как ще си намериш работа, каза ми тя. Този акт аз посрещнах изключително странно. Трудно приемах благородните действия на тази жена, зад които, ако се замислите, се крие цялата истина за едно подредено обществото- хората не мислят само за себе си. При нас принципът е съвсем изроден- след като не те касае лично, няма абсолютно никакво значение. Бият човек в рейса, само защото има тъмен оттенък на кожата- не ме интересува, не бият мен.   Това е повредена ценностна система, хората са лишени от социална отговорност, лишени да от същината – това да бъдат хора. Пасивността е най-лошото нещо за едно общество, събра цялото внимание на студентите диригентът.
Протестите ви са от историческо значение- правите стъпка към самоуважението. От нея произлизат всички останали. На вас ви пука. На нас също ни пука. Вашият протест дойде в правилния момент, след умората на хората от площадите. Изтощително е да крещиш за морал, а да няма кой да те чуе. На сто процента съм зад вас, завърши той и благодари на Ранобудните за поканата.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.