ГласовеМнения

Черен лебед за Бойко

„Войната” тепърва ще навлиза в „горещата” си фаза

Димитър Герганов

Срещите със сънародници в чужбина са хубаво нещо. Демонстрират загриженост и държавнически подход. Сантиментални са. Пък и какво по-добро място от Лондон, в което да се похвалим с последните успехи в управлението и в частност със „световния рекорд” в борбата с контрабандата регистриран през януари. Вероятно по някое време премиерът си е мислел да призове емигрантите ни, да се завърнат родината. Обикновено така се прави. Тази среща обаче протече различно. Неутрален наблюдател би казал, че  е излязла от добрия тон. Според други анализи посолството ни се е превърнало в арена на „хибридна война” на цели два фронта, ала Бойко храбро е устоял на атаките с присъщата си невъзмутимост. Употребени бяха квалификации като провокации и провокатори, което ни навежда на мисълта за злостен предварително подготвен сценарий. Защото безплатни провокатори няма, както и провокатори-доброволци.

       Нападението по „левия фланг” бе осъществено от млада дама разобличена по-късно като активистка на „Атака” и касаеше спирането на „Южен поток”. Тази агресия Борисов отби с лекота, но подлият ход с „огледалото” отправящ директни внушения за негови обвързаности с еманацията на злото – Делян Пеевски определено нанесе щети на премиерската крепост. Бих казал, че артилерийският обстрел срути цял форт. Така или иначе срещата приключи. Всяко чудо за три дни. После ще се забрави. „Войната” тепърва ще навлиза в „горещата” си фаза.

       Бойковите душмани ще „стрелят” при всяка открила им се възможност, а такива няма да липсват. Небезизвестният „Бивол” вече хвърли мощен залп, разчистващ сериозен терен за размисъл. Според публикуван анализ на обществените поръчки в периода 2007-2015 г. фирми, за които се твърди, че са свързани с Пеевски са спечелили от поръчки 1 милиард лева, от които 672 млн. европейско финансиране. За компании групирани около друг депутат от ДПС цифрите са съответно 601 млн. и 419 млн. Още по-интересна е успеваемостта на споменатите „играчи”, които се оказва, че печелят в 90-97% от случаите, в които участват. Непредубеден анализ би откроил най-малко два смущаващи факта: изглежда, че тези фирми се чувстват комфортно при всички правителства, а процентът на „реализация” на техните желания е меко казано необичаен. За сравнение крупният австрийски строителен концерн „Шрабаг” е успявал само в 47% от случаите, когато е кандидатствал за обществена поръчка.  При обикновените български компании, които не ползват политически протекции  цифрите вероятно са още по-ниски и се движат в диапазона 0-20%, което сигурно се приема за нормално по „високите етажи”.

     С наближаването на президентските избори през есента интензитета на „бойните действия” ще  се повишава. Съдебна система, образование, здравеопазване – проблеми да искаш. Премиерът ще трябва да внимава и за „приятелски огън”,  но най-голямата заплаха пред която е изправен е от типа „черен лебед”. Да поясним това е:  непредвидимо, рядко или случайно събитие, което е неочаквано и има огромно въздействие. Като например случая във Враца, който не се превърна в „кошмара” на Иван Костов с таксиметровите шофьори само по щастлива случайност. Впрочем експремиерът отправи преди дни тревожно послание към обществото във връзка със заплахите към България произтичащи от проникването на политическия ислям, но това е тема за друг анализ.

      Поради естеството си явлението „черен лебед” не може да бъде предотвратено  с конвенционални средства. Все пак, колкото повече в едно общество доминират неравенството, противопоставянето и недоверието, толкова е по-вероятно подобни феномени да възникват. В известен смисъл небето над България е задръстено от ниско прелитащи „черни лебеди”, които ще стават все по-видими. Преди години известен български писател даде отговора на загадката: Кой изяде лебедите на кралицата? В нашенския вариант отговорът на въпроса  „Кой” предстои…

Бележка на автора. Родината на черните лебеди е Австралия. Когато първите британски колонисти виждат тези грациозни създания, просто отказват да повярват на очите си, защото общоприетото мнение от хилядолетия в Европа и останалият свят е, че лебедите могат да бъдат само бели.

    

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина