БългарияГероите на деня

Жители на Крислово градят навес в двора на порутената си църква

Жителите на с. Крислово събраха средства и вече вдигат навес в двора на църквата си – „Рождество на Пресвета Богородица“

На 8 септември, когато Православната църква чества Малка Богородица, там ще се проведе традиционният курбан за здраве на жителите, който се прави всяка година на празника на с. Крислово.

До идеята да се изгради навесът се стигна, поради това че храмът е в окаяно състояние, сградата е опасна и достъпът до нея е ограничен, посочи кметът Димитър Андреев. Макар църквата да има свещеник – отец Красимир Нешев, там не се провеждат литургии, не се правят сватби, кръщенета или погребения повече от 5 години. Жителите милеят за църквата си, техните баби и дядовци са я възстановили през 1928 г. след голямото Чирпанско земетресение. 

В момента навесът се изгражда с дървен материал, дарен от Милен Дунавски от селото, а фундаментът се отлива, благодарение на дарените от пенсионерите в Крислово средства, които сами, месеци наред са заделяли от скромните си доходи. На 8 септември курбан ще има, увери кметът Андреев, създадена е съответната организация за провеждането му, а овцата за курбана вече е дарена от фермера Димитър Кандров . 
Междувременно сформираният Инициативен комитет за възстановяване на църквата прерасна в Сдружение с обществено полезна цел. То разкри банкова сметка за набиране на средства в банка ДСК. 

Кампанията за възстановяване на „Рождество на Пресвета Богородица“ започна преди повече от година, когато по инициатива на сегашния кмет Димитър Андреев бе организирана подписка за ремонта, подкрепена от над 200 души. Тя бе изпратена до пловдивския митрополит Николай и до кмета на община „Марица“ Димитър Иванов. В нея се настоява за помощ и подкрепа за възстановяването на църквата, тъй като сегашното състояние на сградата я прави неизползваема, съществува риск от срутване и достъпът до нея е забранен, за да се предпазят животът и здравето на миряните. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина