БългарияГероите на деня

Съживяване символите на Пловдив

Не започнем ли от там, означава, че сме изгубили уважението си като пловдивчани 

Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“ 

Реката, тепетата и Старият Пловдив. Това са хилядолетните емблеми на нашия град, които са карали не един пътешественик да се влюбва в Пловдив. Днес трите символа на града ни са занемарени и това е най-меката дума. Много от нас дори сме спрели да ги забелязваме. 

Може да ви звучи нелогично на пръв поглед, но основната причина за това състояние на  емблемите на Пловдив е липсата на уважение.  Уважение помежду ни, уважение към историята на града, уважение на управляващите към хората. Непростимо е, че допуснахме да не изпитваме изобщо желание да прекарваме повече време сред символите на Пловдив. 

Старият град вече не е на Пловдив. Туристите обичат нашия град и идват тук. По-малко чужденци, повече българи. Пловдив е невероятно място и е нормално всеки да иска да се докосне до него поне за ден. Най-скъпоценната част от града ни е Старият Пловдив, но това не е най-оживеното място. Как така най-прекрасното място не привлича най-много хора? Сами си го направихме – предишните управления подариха 22 къщи, като ги апортираха в съвместното дружество „Пълдин туринвест“. 

Какъв е резултатът? Къщите в Стария град са занемарени, повечето са затворени, паметниците се рушат. Не заслужаваме това. Незабавно – връщане на къщите, спешен ремонт и тяхното съживяване. Те могат да бъдат място за развитие на културата и традициите на града ни. Можем и трябва да върнем живота в Стария град. Трябва само уважение.

Загърбената река. Бреговете на река Марица са едно от неугледните места в Пловдив, докато всички големи европейски градове са обърнати точно към своите реки. С какво нашият град отстъпва по история и по красота? 

Липсата на уважение ни доведе дотук. Бреговете на Марица са неприветливи, мръсни, няма живот. Няма елементарни условия като пейки, алеи и осветление. Вместо да погледнем на реката човешки и да поискаме да я направим част от града ни, предишните управляващи обещаваха гръмки и неизпълними планове – щяхме да я правим плавателна… Върхът на тази недалновидна политика бе т.нар. плаж на реката. Резултатът беше само подигравките, които понесохме като пловдивчани. Отново липса на уважение. 

Тепета и скандали. Абсолютно същият модел на надменно управление наблюдаваме и на тепетата. Общината реши да строи бутафорна крепост на Небет тепе. Две поредни управления се провалиха в опита си да направят нещо на Небет тепе…

Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“: 

Съживяване символите на Пловдив. Не започнем ли от там, означава, че сме изгубили уважението си като пловдивчани. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина