БългарияГероите на деня

Собственикът на „Роза Импекс“ стана почетен гражданин

Местният парламент титулува Димитър Георгиев с 44 гласа „За”, само Димитър Чолаков се въздържа

Снимка от строителните дейности на новия комплекс на инж. Георгиев минути, след като го обявиха за почетен гражданин Проектът за парцела на Понеделник пазара Собственикът на козметичната компания „ Роза Импекс” Димитър Георгиев се сдоби с още една титла. Почетният консул на Украйна от днес е и почетен гражданин на Пловдив. Титулуваха го 44 гласа на старейшините от местния парламент. Само един се въздържа при вота- собственикът на „Автотранс Чолаков” Димитър Чолаков. Поводът за присъждането на титлата „Почетен гражданин” е 65-годишнината на инж. Георгиев, а мотивите за това са 20-годишната му меценатска и обществено-значима дейност за града. Той е носител на ред други награди и призове- „Бизнесмен на Пловдив и региона“, „Златен Калоянов пръстен“ на БАН, орден „Петър Първи Велики“ на Руската федерация, „Доктор хонорис кауза“ на УХТ-Пловдив и "Почетен академик на Международната академия на обществените науки на Русия". Димитър Георгиев не присъства в общинския съвет в момента, в който го обявяваха за почетен гражданин.

Докато в залата на ОбС вървя гласуването по присъждането на титлата, само на няколкостотин метра от сградата на местния парламент с пълна сила вървеше строителството на новия проект на Георгиев в Пловдив- луксозен комплекс „Резиденс Сити Гардън”, които се изгражда върху бивш вече общински терен на улица „Велико Търново” 19.  Строителното разрешение за хотел с ресторант и подземни гаражи е издадено през април 2015г. Ценители на архитектурата по „Велико Търново” се надяват бъдещата сграда да успее да се впише по естествен начин там. Засега е сигурно само, че тя вече почти напълно закрива великолепната къща на Моллови зад самия Административен съд.

Припомняме, че инж. Георгиев има проект са седем етажен гигант над археологията край Понеделник пазара, който към този момент е замразен. Билдингът, който преди две години собственикът на „Роза Импекс” представи пред медиите, ще е с обеми, доста по-големи дори от тези на Античния театър. Проектът предвиждаше изграждане на асансьор, който да откарва гостите на комплекса до изоставеното бивше Гръцко училище под върха на Трихълмието. Идеята за изграждането на 7-етажна сграда, разгърната на площ от 28 хиляди квадратни метра, с асансьор до тепето, провокира голям дебат, особено в архитектурната гилдия. Много от архитектите са на мнение, че подобно строителство не се вписва по никакъв начин в средата, ще скрие от погледа Трихълмието и ще „заглуши” Античния театър. Припомняме, че до преди години на мястото на апетитния имот, на който в момента има страхотна археология, имаше бетонено скеле за бъдещ Археологически музей на Пловдив. Теренът бе общински, но заради заем е бил заложен в Хеброс банк. Администрацията не обслужва кредита, финансовата институция взема парцела, а после  инж. Георгиев го купува от банката.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Митьо,да си жив и здрав!Ти си един от малкото сериозни и отговорни граждани на Пловдив,а и не само!А на коментатора мога само да кажа,че е глупав мизерник,а такива като като него са много,за съжаление.Такива мразещи и ненавиждащи успелите хора!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина