БългарияГероите на деня

Местният парламент заяви: Искаме си панаира!

Днес в залата нямаше цветове и партийни принадлежности, имаше една кауза, коментираха общинските съветници, след като отхвърлиха предложението на МС

Гърневски към Варна: Ние не бихме накърнили вашата чест и достойнство. Не бихме посегнали към някоя от вашите икони

Пловдив отправи ясно послание към държавната власт от местния парламент днес. Общинските съветници казаха на правителството „Искаме си панаира” с категоричния си вот, с който отхвърлиха предложението на МС да дари едва 20 процента от държавния дял в Международен панаир на града, а 29 % от акциите да предостави безвъзмездно на община Варна. Днес в залата нямаше цветове и партийни принадлежности, имаше една кауза, коментираха след гласуването старейшини от различни групи в ОбС.

Предложението на зам.-кмета Розалин Петков за подписване на договора за дарение с МС бе преформатирано от Дани Каназирева, която първа взе думата в дебата. Меко казано неприемливо е акции от панаира да отиват във Варна. Да вземем решение за подписване на този договор е под достойнството ни. Трябва да откажем, не трябва да участваме в подобен фарс, каза Каназирева и предложи местният парламент да гласува общината да не подписва договора за дарение и Министерски съвет да преразгледа решението си, за да не отиват 29 % от пловдивското изложение във владение на морската ни столица. Думата взе Божидар Здравков от Реформаторския блок, който припомни, че общината не е взела нито стотинка дивидент от панаира в последните десет години, след като изложението мина в частни ръце. Предложението на Министерски съвет за дарение на 20 процента на Пловдив и 29% на Варна прекрачва две червени линии- на здравия разум и на човешкия морал, каза той е поиска към предложението на Дани Каназирева да бъде прикрепена още една точка- държавата да възстанови контрола си върху дружеството.

Спас Гърневски също се включи от трибуната, като започна изказването си с атака по следшественика си на кметския пост Иван Чомаков. При втория му мандат бяха нанесени такива щети за града, които за век едва ли ще преодолеем. Днес, в тази зала не трябва да има партийни интереси. Нека направим първа стъпка за възстановяване на накърненото пловдивско достойнство от аферата „Пълдинтур Инвест”. Днес Пловдив е единствената партия. Гласувайте, ще ви олекне, обърна се към колегите си в залата Гърневски. Като излезе с апел и към съветниците от варненския местен парламент, които ще гласуват предложението за дарение на 29 % от държавния дял тази седмица. Ние не бихме накърнили вашата чест и достойнство. Не бихме посегнали към някоя от вашите икони. Не го правете и вие, отправи призив към общинския съвет в морската ни столица Гърневски.

Всички тук искаме 49 процента от акциите на Международния панаир. Ако днес откажем да подпишем договора с МС и направим демонстрация, може да не получим нищо. Предлагам да подпишем договора, като допълним първоначалното предложение с това Министерски съвет да промени решението си, като прехвърли определените за Варна 29 процента на Пловдив, каза от микрофона Николай Радев от БСП.

До гласуване на неговата идея обаче така и не се стигна, тъй като 41 от старейшините подкрепиха обединените в едно общо предложения на Дани Каназирева и Божидар Здравков. Социалистите се въздържаха.

Аз не взех отношение по темата, но се вижда ясния сигнал, който идва от всички нас. Общинският съвет отхвърли предложението на Министерски съвет. Важно е какво казваме с това. А то е, че общината не иска да влиза в такова партньорство в панаира във вида, предложен от МС, каза след гласуването кметът Иван Тотев.

 

 

 

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Алчността е грях и ще отговаряте на друго място. Проклинам денят, в които Гергов и Чомаков стъпиха на пловдивска земя, където мунат тези двамата трева не никне

  2. а кой държи 51% и дали след като си вземете 49% ще можете да му влияете или просто ще загубите вместо 20% всичките 49%. Варна искат тези 29%, за да ги разменят с Гергов за друг негов имот в Центъра на града им, а вие какво ще направите с тези 49%

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина