БългарияГероите на деня

Славчо Атанасов: Фалшифициране на изборите? Този път няма да стане

Предстоят срещи с шефове на полицията, Районната, Окръжна и Апелативна прокуратура в Пловдив и на национално ниво – с министър Румяна Бъчварова и главния прокурор Сотир Цацаров

"На тези избори няма да допуснем това, което се случи в Пловдив през 2011 година – изборите да бъдат фалшифицирани, на центъра на града да се купуват гласове, а институции да бездействат“. Това заяви на пресконференция днес народният представител и кандидат за кмет на Пловдив Славчо Атанасов, ден след като по негово предложение в Парламента бе приета поправка в Наказателния кодекс, предвиждаща вече задължителен затвор при доказване на купуване на гласове. „Досега законът предвиждаше до 5 години. Тази формулировка „до пет години“ отваряше вратичката за измъкване –при доказано купуване на гласове може да се даде една година, но може и нищо. Сега с искането ни от 1 до 6 години – задължително се предвижда ефективно наказание“, посочи Славчо Атанасов.

Поправките, приети от Парламента предвиждат и увеличаване на санкциите за длъжностни лица. „Защото през 2011 година станахме свидетели и на това. Стана така, че медиите се оказаха единствената институция, която светкавично и професионално си свърши работата, показвайки с репортажите си как на ул. „Цар Асен“2 се купуват български гласове срещу 30 лева“, посочи Славчо Атанасов.

Срещи на представители от Пловдив и народни представители от Патриотичния фронт с областния шеф на полицията, районния, окръжния и апелативния прокурор ще има веднага след почивните дни около официалния празник 22 септември. Паралелно с това ще се проведе и среща на национално ниво с МВР-министъра Румяна Бъчварова.

В самия изборен ден, както народни представители от Патриотичния фронт и така тв екипи на СКАТ ще бъдат в Пловдив.

„Нашето притеснение 2011-а да не се повтори,  идва от това, че тогава имаше балотаж между Тотев и Славчо Атанасов, ГЕРБ управляваше и Тотев купи изборите. Сега отново се очертава балотаж между тях и ГЕРБ отново управлява. Но, за разлика оттогава – този път, като парламентарно представена сила имаме представители в секционните избирателни комисии, които ще наблюдават и предотвратяват изборни нарушения. За да не четем след изборите заглавия за фалшифицирани бюлетини от рода на: „Отвориха чувалите и вътре – шок и ужас“, заяви Александър Сиди, регионален организатор на ВМРО. 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина