БългарияГероите на деня

Президентът: Пловдив е пример, следвайте го

Новото Възраждане на града се случва в последните седем години пред очите ни, каза Плевнелиев на икономически форум под тепетата

Новото Възраждане на Пловдив се случва в последните седем години пред очите ни. За този период, Пловдив от един средностатистически западнал европейски град се превърна във водещ център и Европейска столица на културата . Пловдив променя съдбата си, взе я в собствените си ръце. Градът загърби ниското си самочувствие, натрупано в близкото минало, за да гледа напред днес. Нека всички тук се заразим от амбицията на Пловдив и да се поучим от техния опит. Така откри деловия форум „Да правиш бизнес в България: Успехът на Пловдив и кои са новите региони с потенциал“ президентът Росен Плевнелиев в Гранд Хотел тази сутрин. Държавният глава не спести суперлативи за онова, което се случва под тепетата в последните години и даде за пример за развитие града ни. Той е символ на невероятната трансформация. Днес той е индустриален център с пулсираща икономика. Няма да забравя къде бе той преди седем години. Предишният кмет идваше само да се кара с мен, докато бях министър. Сега градът върви уверено напред. И вярвам, че ще надгражда още, допълни Плевнелиев в словото си. Той не пропусна да отбележи, че 50 процента от издадени на национално ниво строителни разрешения за офис сгради от най-високия клас А, са в Пловдив. Това е ясен знак за посоката, в която градът се развива. Пловдив не е перфектен, както България не е перфектна, но постигна толкова много в последните години, както и България постигна толкова много, каза още президентът. Като уточни, че България е №1 в аутсорсинга в Европа и трета в света, а Пловдив е център на тази индустрия.  

Тони Томпсън, Постоянен представител на Световната банка за БългарияПред гостите на конференцията застана и Тони Томпсън, Постоянен представител на Световната банка за България, който разясни, че страната ни е на 39 място в класацията за място за правене на бизнес от общо 190 държави. Страната ни по-напред в това отношение от Хърватия, Гърция, Италия, Русия, Кипър. В момента се прави изследване на бизнес средата в 6 града тук- София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Плевен, за да се покаже по места какъв е най-ефективният начин за задвижване напред, каза Томпсън.

Деловият форум, организиран от Капитал и Община Пловдив, ще продължи два дни. Той си поставя за цел да покаже на компаниите от водещи сектори като производство, иновации и IT, възможностите, които България предлага като инвестиционна дестинация. В него участват инвеститори от България, Европейския съюз, Китай, Израел и Турция, финансови институции, консултанти и юридически кантори.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина