БългарияГероите на деня

Пловдив вече другарува с Хайнан

Подписахме меморандум за установяване на побратимени областни отношения с китайската провинция

Областният управител Здравко Димитров и председателят на Китайски народен политически консултативен комитет  Ю Сун подписаха меморандум за установяване на побратимени областни отношения между област Пловдив и провинция Хайнан. Споразумението беше подписано в залата на Областна администрация Пловдив.

Партньорството с провинция Хайнан има за цел разрастване на  сътрудничеството между двете страни и насърчаване взаимното разбирателство между народите на България и Китай, съобщават от пресцентъра на Областна управа.

Двете страни се договориха да полагат съвместни усилия за насърчаване на приятелските отношения и двустранния икономически и търговски поток, както и активно да извършват обмен и сътрудничество в областите на селското стопанство, туризма, логистиката, медицинските услуги, културата и други. Инициативата за създаване на по-трайни партньорски отношение с провинция Хайнан е на г-н Джанг, председател на департамент Китай на Българо-китайската асоциация за бизнес и развитие. На подписването на меморандума присъстваше Валентина Стоянова – съветник на министъра на икономиката, зам.-областните управители и главният секретар на Област Пловдив, представители на Българо-китайската делегация за бизнес и развитие и „Тракия икономическа зона“, общински съветници и бизнесмени. Шест членната делегация от Хайнан беше в състав – генералният директор на Секретариата на китайските външно търговски работи, заместник – главният секретар на Китайски народен политически консултативен комитет, генералният директор на Секретариата за политическо проучване на Китайски народен политически консултативен комитет, заместник – директорът и членове на Секретариата на китайските външнотърговски работи на област Хайнан.

„Подписаният днес меморандум дава основа за едно дългосрочно сътрудничество и бизнес партньорство межда Пловдивска област и провинция Хайнан“, заяви областния управител Здравко Димитров. По негова инициатива ще бъде разработена програма за обмен на български и китайски студенти. Ще се работи и в посока на културния обмен и ще бъде проучена възможността китайски авиокомпании да кацат директно на летище Пловдив. Гостите от Хайнан проявиха интерес и към възможностите и за инвестиции в  „Тракия икономическа зона“ и поканиха български производители на плодове и зеленчуци на предстоящия панаир на тропическите плодове.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина