БългарияГероите на деня

От екипа на Славчо Атанасов внасят сигнал до РДНСК за незаконното строителство на зоокъта в Пловдив

Незаконното строителство на зоокъта за пореден път показва стила на сегашното управление на община Пловдив. Поведението на Иван Тотев и на неговия екип силно наподобява на скакалци, нахлули да оберат реколтата и да си заминат, сякаш тези хора не са пловдивчани. Това заяви на пресконференция общинският съветник от ПФ Слави Георгиев. Във връзка с незаконното строителство на новия зоопарк подаваме сигнал до РДНСК, заяви бившият кмет на район „Западен“ Десислава Желязкова. В сигнала патриотите ще посочат, че строителството е започнало месец преди датата, разрешена за това и преди да е поставена информационна табела на обекта. Фирмата, спечелила строителния надзор в голяма обществена поръчка на община Пловдив е „Корект консултинг“ ООД – София, а след това изпълнението е поверено на фирма „Агроводинвест“, която се е класирала едва на пето място с цена доста над обявената в поръчката, показа документи Десислава Желязкова.

През миналата седмица Желязкова и група еколози направиха проверка на място, при която се натъкнаха на явни закононарушения, по думите им. Изграждането на обекта е вече на ниво изливане на фундаменти, а информационна табела все още нямаше поставена. Според експертите тя трябва да бъде сложена, преди да започне разчистването на строителната площадка. Табелата беше монтирана на 30 юли 2015 г. 

При посещението си ден по-рано, с природозащитниците установихме, че са изсечени над 300 дървета, при това със заповед на районния кмет на „Западен“, според която трябва да се премахнат изсъхнали и особено опасни дървета, посочи Желязкова. На практика е унищожена огромна площ гора, при това без заповед нито от кмета на града Иван Тотев, нито от ръководството на „Паркове и градини“.  Тревожното е, че на Иван Тотев не му мигна окото да изсече богатата растителност и спокойно да подложи на унищожение зелената система, вместо да положи  усилия да съхрани природните девствени територии в най-зеления район на Пловдив, известен като „белия дроб“ на града, заяви общинският съветник Слави Георгиев. Той припомни, че в проекта за нова зоологическа градина, изготвен в мандата на Славчо Атанасов, не се предвиждаше изсичането на нито едно дърво. Георгиев коментира също, че и на този строителен обект на община Пловдив изпълнител е фирма „Запрянови 03“. Създава се впечатление, че градската управа полага усилия да осигури работа на една определена фирма, която печели най-големите проекти в последните години – „Запрянови“ работеше в Цар – Сиомеоновата градина и по Пеещите фонтани, сега ще изпълнява също голям проект за билетен и информационен център с кафене на Античния театър, коментира още Георгиев. „Фрапиращо е, че и фирмата за строителния надзор на зоокъта – „Агроводинвест“, е същата, която е провеждала контрола по реконструкцията на Цар-Симеоновата градина и която ще следи изграждането на информационния билетен център на Античния театър, на който по случайност изпълнението отново е поверено на „Запрянови“, допълни и Желязкова. Всички пловдивчани си спомнят какво се случи с Пеещите фонтани, при това дни след пускането им в експлоатация. Като родител съм притеснена как ще се гарантира качеството на изпълнението на тези обекти, защото изграждането на зоокъта изисква сигурност и безопасност, тъй като основните посетители ще бъдат деца. Кой ще понесе отговорността, ако се случи нещо? Държим законът да бъде спазен, а строителството да бъде спряно, докато не отговори на законовите изисквания, каза още Десислава Желязкова.  

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина