БългарияГероите на деня

Георги Търновалийски: ГЕРБ в централната и местната власт харчат неефективно и трупат огромни дългове

Манол Генов: И в новият политически сезон управляващите ще продължават да наричат управленските си далавери „исторически компромис“

Приключи един натоварен с много очаквания за реформи политически сезон, но обществото си остана само с очакванията. Така пловдивският депутат Георги Търновалийски оцени пленарната сесия на 43.НС на пресконференция днес в Пловдив. По думите му, за БСП е било ясно още в самото начало на това правителство, че реформи няма да има, но с бюджет 2015 това било потвърдено. Във финансовата рамка на държавата няма заложен нито лев за реформи, припомни Търновалоийски и подчерта, че без финансово обезпечение не може да се реализира нито една реформа. На този фон се формира огромен бюджетен дефицит, което доказва, че управляващите нямат идея и не знаят как да подобрят финансовото състояние на държавата, изтъкна финансистът Търновалийски. Той подчерта, че скандално изтегленият заем от 16 милиарда ще бъде използван за покриване на дефицити, вместо за съживяване на икономиката и благосъстоянието на българските граждани. За сметка на това обаче бързо и с недомислена законодателна промяна смениха управителя на Сметна палата, който трябва да скрие какво върши правителство. Назначиха и нов управител на НЗОК, но положението в Касата продължава да се влошава. За капак гласуваха за нов говерньор в БНБ със стар Управител съвет, допълни Георги Търновалийски. По думите му кризата в КТБ не е станала без знанието на подуправителите, които бяха наградени с нов шестгодишен манадат, вместо да бъдат наказани. Всичко това обаче стана с ясната подкрепа на ДПС. Най-пресният пример –така наречената съдебна реформа. Един фарс, един водевил с участието на Движението, което не остави никакво съмнение за ролята и тежестта, които имат във втория кабинет на Борисов, подчерна народният представител.

Георги Търновалийски разкритикува реформите на Москов и Калфин, като отбеляза, че и двете не са в интерес на хората. С приетите на първо четене промени в закона за лечебните заведения се отваря вратата за приватизация, сливания и закривания на болници, разбиване на системата, ограничен достъп на пациенти до здравни грижи. Приетите на първо четене поправките в Закон за социалното осигуряване обричат българските граждани да работят до гроб, предупреди Търновалийски и изрази надежда, че в следващия политически сезон да бъде чута опозицията, която се представлява единствено от БСП, допълни той.

Пловдивският народен представител отчете, че левицата е изпълнила предизборните си ангажиментите за внасяне на Законопроекта за облагане доходите на физическите лица. Ако „лявата” АБВ ни беше подкрепила, сега щяхме да имаме по-справедливото прогресивно подоходно облагане, посочи Търновалийски. Той нарече успех за социалистите приемането на Закона за търговските вериги – друг предизборен ангажимент на БСП. В последната парламентарна седмица получихме подкрепа на искането ни към правителството да внесе мерки за справяне с демографската криза, сподели пловдивският народен представител.

Той анализира и местната власт, която по думите му има същият управленски маниер като централната. За пореден път акцентира върху загубените стратегически за града европейски проекти, от които следват и пропилените за пловдивчани възможности. Неефективното харчене на пари и задлъжняването с огромни кредите са патент на ГЕРБ за всяко ниво на управлението. В Пловдив примерите са много – от кръговото кръстовище до Водната палата, през фонтаните до многократните некачествени ремонти на централните булеварди. Община Пловдив ще има огромен проблем с велоалеите, защото проектът се изпълнява по ужасен начин. Закритата Белодробна болница и две училища в Пловдив са символ на този кметски мандат, завърши депутатът от БСП.

На срещата с журналистите присъства и червеният депутат Манол Генов. Той също коментира бурния завършек на сезона в Народното събрание. Финалът на парламентарния сезон формулира образа на новия „КОЙ“ в политическото управление на страната, а управляващите сами си го нарекоха с нелепия, но помпозен ефимизъм „исторически компромис“, това каза на пресконференция народния представител от левицата Манол Генов. Според него  истината за този компромис е най-обикновена тъмна и мътна политическа сделка, а БСП  е  единствената парламентарна сила, която отстоя откритата си позиция и не изтъргува гласове на това срамно тържище. Според депутата, в приетите през тази година решения на НС и преминалите дебати по голяма част от тях са легитимирали управленска коалиция ГЕРБ- ДПС  и това е проличало  още с подкрепата  за изтеглянето на 16 милиарда заем.

„Искрено съм огорчен, че гражданското общество не успя да разчете и да се ядоса на този скандален управленски сюжет, който легитимира и запазването на  подуправителите на БНБ, и орязания проект за съдебна реформа, и общото бламиране на въпросите за  Референдума и редица други, взети още в началото на така нареченото реформаторско правителство решения.“, коментира Генов.

Новият политически сезон от септември, по всичко личи, няма да се различава от преминалия. Вероятно управляващите ще продължават да наричат нови и нови управленски далавери и договорки с нелепото „исторически компромис“. Дано отпускарският август поне е достатъчен премиерът да осъзнае, че не е учителката в детската  градина, която нарежда дечицата по столчетата, за да им прочете поучителна приказка. Дано се намери някой, който да му каже, че сме парламентарна република, парламентът избира премиера и е проява на лош вкус да размахва пръст  на депутатите за неседене на столчетата в правилния момент. И е добре, докато парламентът почива, управляващите да прегледат защо внезапно блокират пултовете за гласуване на управляващите. Защото това може да е  „бунтът на машините“ или пък „бунтът на мравките“ в редиците на самите управляващи,  каза в заключение Манол Генов.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина