БългарияГероите на деня

Общината спечели делото за гаражните такси

Каназирева: Взети са мерки хиляди пловдивчани да загубят това дело

Нелепо е да се радваш, че си спечелил срещу гражданите, коментира адвокатката, която стартира съдебната сага

Община Пловдив спечели делото за таксите за преместваемите гаражни клетки на най-висша съдебна инстанция- ВАС. Това се случи само два месеца, след като Пловдивският административен съд излезе с решение, че администрацията събира незаконно такси за местодомуване на автомобили върху общинска земя. Тогава Темида изплющя сериозен плесник в лицето на кметството, тъй като имаше реална опасност ако решението бъде потвърдено от Върховния съд срещу администрацията да бъдат заведени 8783 дела, колкото за гаражните клетки на територията на града. Административните съдии под тепетата сметнаха, че  определянето на въпросната такса е неправомерно и надвишава стойността на услугата, която общината предлага. Съдът не прие представените разходи, с които се образува таксата от 29 лева за гараж на месец. ВАС обаче реши друго- всичко е законно.

В България сме се нагледали на всякакви съдебни решения. Свикнали сме и на безобразия, които се оказват законни. Да, делото се водеше три години в Пловдивските съдилища, но странно как в София приключи само за два месеца, коментира адв. Дани Каназирева, която заведе делото срещу общината.Нека бъдем честни: взети са всички мерки, за да изгубя не аз, а хиляди пловдивчани. Приятелството на институциите не може да ни убеди, че таксите и данъците са справедливи и законосъобразни, а напротив – с просто око е видно, че те обезпечават огромните разходи за издръжка на една тежка бюрократична машина, която служи на всеки друг, но не и на хората. Ще се запозная с мотивите на съда и този път ще ги коментирам подробно, допълни Каназирева.

Припомняме, че според цифрите, предоставени от самата администрация, най -големи разходи се извършват през първия месец след подаване на заявлението за издаване на разрешително, тъй като тази процедура отнема 1044 минути на чиновниците. За издаване на един документ във формат А4. В разходите са включени 270 000 лева за вода, горива и енергия в обслужването на гаражна клетка, както и 477 737 лева за външни услуги. Не става ясно от какви външни услуги се нуждае, а и ползва един гараж. 25 000 лева пък са предвидени за текущи ремонти. При така представените разходи се получава парадоксална ситуация, че цялата общинска администрация е впрегната да обслужва гаражите, да ги отопля, да ги мие и ремонтира, вдига рамене Каназирева.

Председателката на групата Обединение за Пловдив в общинския съвет внесе жалба срещу такса за гараж от 29 лева на месец през 2012-та година. До него се стигна, след като преди това отново спечели дело за такса за местодомуване на МПС, която тогава бе 30 лева. Тогава по предложение на кмета Общинският съвет намали месечната цена от 30 на 29 лева, като така си спести главоболията, тъй като по този начин делото нямаше предмет и замина в историята.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина