БългарияГероите на деня

Каназирева настоява Тотев да спре строежа на велоалеята на „ Мария Луиза“

Превръщат трилентов булевард във вътрешноквартална улица, твърдят от Съюз за Пловдив

Внасят в общината протестна подписка от името на 400 пловдивчани

Дани Каназирева и Съюз за Пловдив внесоха в общината протестна подписка по повод на строежа на велоалеята на бул. „Кн. Мария Луиза“  между църквата „Св. Петка“ и бул. „Източен“.  До този момент подписката е подкрепена от над 400 пловдивчани, които   настояват кметът Иван Тотев да спре изграждането на велоалеята, защото тя пречи на движението на натоварения булевард, създава предпоставки за пътно-транспортни произшествия и отнема места за паркиране.  Гражданите считат, че общината трябва да преразгледа проекта за велоалеите в частта бул. „Кн. Мария Луиза“, като се консултира с експерти и да намери друг вариант,  който да отговаря на обществения интерес и на параметрите, приети в нормативните актове, подчерта Каназирева. От 3-лентов булевард „Кн. Мария Луиза” ще бъде превърнат във  вътрешноквартална улица. С изграждането на велоалеята на южното платно за движение остават само две ленти вместо три, които шофьорите ползваха досега.  По същия начин се намалява и отсрещното платно, въпреки че трафикът на този булевард е интензивен в двете посоки.  Решението води до  унищожаване на изградената инфраструктура  – джобове за паркиране.  От третата лента се отнемат 1,85 м, а за успоредно паркиране са необходими още между 2 и 2,50м. На практика ще има много по-малко места за спиране, които и сега са недостатъчни. При паркирането колите неизбежно ще навлизат във втора лента, с което ще се създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия. За последните 10 дни вече имаше 4 конфликтни ситуации и един инцидент между автобус и лек автомобил, допълниха от Съюз за Пловдив.

Напомняме Ви, че на бул. „Кн. Мария Луиза“ има многоетажни жилищни блокове и десетки търговски обекти и офиси. С погрешното решение за прокарване на велоалеите по булеварда се нарушават интересите на бизнеса и на гражданите, които имат нужда от спокоен трафик и места за паркиране, напомня от името на протестиращите Дани Каназирева. И допълва, че така изъплената велоалея ще нанесе нов удар върху малкия и среден бизнес в зоната.   

Настояваме строителните дейности да бъдат преустановени и да бъде възстановена асфалтовата настилка и джобовете за паркиране. Гражданите очакват кметът да ги покани на среща и да изслуша техните аргументи.Екипът на „Съюз за Пловдив“ категорично застава зад исканията на пловдивчани, защото решението е абсурдно и ще създаде хаос в движението, коментира още Каназирева.

Проектът за 48 км велоалеи е правен “на коляно“, без компетентното становище на експерти и вероятно с единствената цел – да се усвоят 14-те млн. лева, предоставени на Пловдив от Европейския съюз като безвъзмездна помощ. Затова са допуснати безброй грешки – унищожават се тротоари, тревни площи, дървета, проличават нефункционалност  и противоречия с интересите на пешеходци,  на дребния и средния бизнес. Според експертите, които консултират екипа на „Съюз за Пловдив“, проектът за изграждане на велоалеите в Пловдив противоречи на Наредба № 2 за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии. Специалистите посочват, че с отнемането на едната лента останалите две нямат достатъчна ширина, която се изисква по наредбата, за да се осигури  безопасно движение и избягване на задръстване. Опасност за участниците в движението и за велосипедисти се създава при отваряне на врата на паркирал надлъжно автомобил. Паркирането ще е невъзможно, без да се възпрепятства движението в едната лента. Две ленти в посока „Изгрев” са недостатъчни, за да поемат потока автомобили. Надявам се този път кметът да обърне внимание на проблема, за който го сезират пловдивчани, а не да се крие, коментира Дани Каназирева.

Кметът отговори единствено, че изграждането на велоалеите продължава по план.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. На алеята там със сигурност не и е там мястото и маминия е най – слабият кмет в историята на Пловдив, но най – крадливият! Ама и Здравка обс Дани или както там се казваше откачи от популизъм!!!

  2. аз живия там от години. По мои наблюдения най-удачно би било велоалеята да минава по тротоара – там където в момента са 2 малоумни заведения – АВЕНЮ и още едно подобно. Тези заведения са се розпростряли върху целия тротоар и е нетърпимо около тях – музика нон стоп. Но за да не закачат заведениицата (гръцкият ресторант ЕЛЕЯ от другата страна) са решили велоалейте просто да са на булеварда.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина