Героите на деня

Каназирева: Километър асфалт в Пловдив струва 8,2 милиона лева


Политическият сезон започна, а днес бяха изстреляни и първите куршуми по противника. Залпът дойде от Дани Каназирева и общинските съветници от „Обединение за Пловдив”, които пуснаха откос по кмета и общинската администрация заради Цар Симеоновата градина и новият заем за инфраструктура. Нашето становище, декларирано на предишните сесии, се запазва и сме категорични, че увеличението на общинския дълг е неразумно, икономически е необосновано и със сигурност ще доведе до поредното завишаване на местните данъци и такси. В предложението на кмета Иван Тотев за 14,2 млн. евро заем за четири булеварда няма здравомислеща логика. От доклада му се вижда, че за 7,3 километра улици ще бъдат похарчени 60 млн. лв. от джоба на данъкоплатците, заедно с лихвите по заема.  Излиза, че един километър асфалт ще струва 8,2 млн. лева. Това е пладнешки грабеж, счита адвокат Дани Каназирева. Три от четирите булеварда са предвидени за реконструкция и то – частична. В техническия доклад, приложен към документацията по общинския дълг, се отбелязва, че проектирането не е приключило и че 14,2 млн. евро няма да стигнат за цялостното изпълнение на проекта. Това означава, че окончателната стойност на четирите булеварда ще бъде още по-голяма. За сравнение,  според доклада на фондация  „Прозрачност без граници” един километър от новопостроения участък на магистрала „Тракия” струва 5,2 млн. лева. Или улиците в Пловдив са златни, или комисионните са по-големи и лесно се реализират, предполага Дани Каназирева.
 
Съветниците от „Обединение за Пловдив” напомнят, че до 2021 г. общината ще изплаща 50 млн. лева заем за пътната инфраструктура, отделно има  ангажименти по два договора с „ФЛАГ” ЕАД, които надхвърлят 700 000 лева. С два нови кредита общинският дълг ще стигне 100 млн. лева. Освен тези дългове кметът възнамерява да тегли още един, шести по ред заем по програма „Джесика” за строителство на втория гребен канал. Съветниците от „Обединение за Пловдив” категорично възразяват срещу  тази порочна финансова политика  и предупреждават, че тя ще лиши общината от възможност да инвестира за години напред. 

Дани Каназирева посочва, че в същото време, когато се договаря заем след заем, общинското ръководство продължава да продава атрактивни имоти по занижени цени. В дневния ред на утрешната сесия е включена продажба на общинско жилище на ул. „Цар Иван Асен” с площ 93 кв. м. и цена 23 000 евро, което прави 250 евро на квадрат. При положение, че мястото е атрактивно и е в центъра на Пловдив, предложената цена на апартамента е направо скандална, счита Каназирева.
Недоумение буди още една продажба на ул. „Иван Вазов” 43. Етаж от къща с площ 125 кв. м. плюс една втора идеална част от  300 кв. м. дворно място са оценени за 155 700 лева. Вероятно има купувач на този имот, затова той се обявява на търг, въпреки че има толкова много семейства, които нямат къде да живеят. Не виждам трезва логика да се разпродават на търг общински жилища, по всяка вероятност става дума за нечии интереси, коментира Дани Каназирева.  Съветниците от групата „Обединение за Пловдив” няма да гласуват предложенията, които ощетяват интересите на пловдивачни.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина