БългарияГероите на деня

Илко Илиев: Не продавайте гласа си – опасно е

–    Г-н Илиев, по предложение на народния представител Славчо Атанасов Парламентът прие промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-строги санкции срещу купуването на гласове. Кое наложи това?
–    Сред причините е и случилото се на изборите през 2011 в Пловдив. Когато всички видяхме опашките, които се извиха в центъра на града, видяхме как се купуват български гласове и как г-н Тотев бе обявен за кмет в 12 без 15 през нощта. За да не се случи отново всичко това – по предложение на Славчо Атанасов тези важни  промени бяха внесени и Парламентът ги гласува.  И минималното наказание е една година ефективен затвор. Затова, веднага бих искал да предупредя хората – не си струва заради някой лев да рискувате свободата си, защото този път има реалната възможност да влезете в затвора.

Опасността наистина е голяма, защото няма как да се организира голяма група от хора – от 2-3 хиляди души, които да гласуват по определен начин и след това да им се плати –  без това да не се разбере. Веднага ще дам пример:
На миналите избори стана ясно – разбрахме за разработена схема за купуване на гласове с пълномощни, подписани от  кандидата на ГЕРБ тогава Иван Тотев. Хора от нашия щаб преминаха през цялата верига на схемата за купуване на гласове – от договарянето как да се гласува до получаването на парите. Те преминаха през отговорниците пред секции на училища, които им връчиха пълномощните, надлежно подписани и подпечатани от Иван Тотев, попълниха данните си, после хората от веригата ги препратиха на „Цар Асен 2“ в щаба на „Кауза Пловдив“ да си получат парите –  по 30 лв. за глас. След което отидоха в полицията.
И затова отново ще повторя –  всеки който продава гласа си, ще стигне до  органите на реда неизбежно.

–    А ако органите на реда не реагират?
–    За разлика от миналия път – сега ситуацията е коренно различна. Този път зад нас стои стабилна Парламентарна група – на Патриотичния фронт,  част от управляващата коалиция в държавата. Предстои среща на нашите депутати с премиера Бойко Борисов и МВР-министъра Румяна Бъчварова, на която те ще поставят много остро въпросите за купуването на гласове и фалшифицирането на изборите. И мисля, че ако се стигне до подобни прецеденти като през 2011-а – това би коствало подкрепата на Патриотичния фронт за управлението на държавата. Сигурен съм обаче, че премиерът Борисов няма да допусне разклащане на управленското мнозинство заради изборите на г-н Тотев в Пловдив. Още повече, че от това, което можем да видим – едва ли любовта помежду им е толкова голяма.

–    Все пак обаче какви конкретни мерки ще предприемете?
–    Обърнахме се към всички институции – изпратили сме официални писма до Главна прокуратура, до Областна дирекция на полицията в Пловдив и шестте районни полицейски управления, до Районната и Окръжна прокуратура в Пловдив.
Отделно от това сме поканили международни наблюдатели за изборите в Пловдив. Но, най-много разчитаме на гражданите на Пловдив. Нека всички да бдим и да внимаваме вотът да не бъде фалшифициран отново.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина