БългарияГероите на деня

Георги Търновалийски : Управляващите готвят данъчна тояга за гражданите и бизнеса

"Данъчна тояга за българските граждани и бизнеса готви Министерството на финансите", предупреди на редовна пресконференция в Пловдив народният представител от БСП Георги Търновалийски. По думите му внесените от ГЕРБ промени в няколко данъчни закона са неоснователни и няма обективни причини за тях. „Затова се внасят  в предизборен период, когато вниманието на обществото и на медиите е насочено към местните проблеми”, смята пловдивският депутат. С миналите на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове се връща налогът върху пропан-бутана. От нула лева газът за бита ще се облага с 340 лева за тон. Според Търновалийски цената за крайния потребител ще скочи минимум два пъти. Бутилки за газ ще могат да пълнят на всички бензиностанции, но това крие още три риска. „Първо, опасност за хората и за операторите на бензиностанциите, второ – за екологията и трето – за специализираните предприятия, които инвестираха 50 млн.лв. и осигуряват работа на 600 човека”, изреди бившият заместник финансов министър. Според него фискалният ефект на тази мярка е пренебрежимо малък – 6 милиона лева, а при изредените рискове не си струва. Той припомни, че такава практика е имало през 90-те години, но по изрично указание на ЕС е била премахната. „Освен това промените не намаляват контрабандата, както се опитват да внушат управляващите. Ефектът ще бъде точно обратният, особено по отношение на акциза за тютюневите изделия. Дори цените на по-ниския сегмент български цигари няма да намалеят, но ще се увеличи контрабандата”, подчерта Търновалийски и посочи, че тази законова промяна има лобистки характер. Той цитира и шефа на митниците, който преди време призна, че над 70 % от контрабандните цигари у нас се произвеждат в България. 

Пловдивският депутат акцентира, че парламентарната група на левицата не е съгласна с предлаганите промени за допълнителни 2% ДОД, когато общинските съвети решат. „Управляващите казаха, че ще оттеглят предложението, но след 20 дни местните избори ще минат и тогава ще го внесат отново, защото са го записали в управленската си програма”, обясни Георги Търновалийски. Във връзка с поправката за облагане на фирмени активи над 700 лв, която получи прозвището данък „смартфон”, народният представител заяви, че това е пълна лудост. Според него мярката ще се ползва за натиск и рекет върху фирмите, още повече, че няма никакъв ефект за фиска.

Георги Търновалийски заяви, че няма 2 милиарда допълнителни приходи в бюджета от справяне с контрабандата, както се похвалиха от ГЕРБ. Неговият анализ сочи следните видове постъпления:  500 млн.лв. от ДДС, от които 300 млн. лв. са от задържано ДДС от предходната година; 150 млн.лв. от подобрени макропоказатели и 140 млн. са постъпленията от акциз. „Това са и данните от страницата на МФ. Ако имаме справяне с контрабандата, сумите щяха да са огромни, обобщи Георги Търновалийски.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина