Допуснахме един „край“ на света, но трябва да се готвим за следващия

Героите на деня
Голямото приключение на един доброволец
Гражданска защита е модерната свободна казарма, казва Антон Тодоров

Image title

Това е началото на едно голямо приключение! Така младият Антон Тодоров описва доброволческата организация към общината за подсигуряване екипите на Гражданска защита при евентуални бедствия и аварии. 26-годишният пловдивчанин е посветил себе си на природата. От малък ходи на походи, последните години е тренирал скално катерене и спелеология, преминал е през курс за водолази. Чрез тази организация иска да се научи и на още. 
Подборът за избраниците трябва да е наистина прецизен. В противен случай неопитните мераклии се превръщат в потенциални жертви. Антон е участвал в купища доброволчески акции, но е категоричен, че хората трябва да преминат през предварително обучение, което общината прави, защото в дадена ситуация се налага доброволец да се грижи за доброволец и това носи със себе си хаос и жертви. 
С любов към рискa, съгражданите си и природата, Антон с хъс и отговорност се включва към организацията. Той определя тази Гражданска защита и като една модерна свободна възпитателна казарма за младите. Нещо, което им липсва на днешните момчета. Определено това е място, където човек може да придобие множество умения, които да са му от полза през целия живот. В кръга на шегата, пропуснахме единия „край” на света, но трябва да се готвим за следващия, казва Антон. 
Като характер, обичащ всяко дърво, полянка и водно корито, на него му е мъчно, че няма много доброволци както в Пловдив, така и в България. По последни негови данни желаещите в града ни са 50, при наличието на 370 000 жители. 
Хубавото е, че се очаква в Пловдив да бъде първият официално сформиран екип, който има база, облекло, отличителни знаци, а и съвсем скоро ще се започне и с практическите обучения с предоставена сграда за база на отряда.  
В момента тече регистрацията на сдружението. А когато Антон кани нови хора в отряда им гарантира, че там има все готини хора. Той нарича готини тези, които са планински спасители, водолази, пещерняци и оффроуд маниаци. Съвсем скоро се очаква нашият град да има един стабилен екип доброволци при пожари, наводнения и други природни бедствия. От организацията обещават множество приятни преживявания и се молят за един спокоен Пловдив.  
Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.