Антония Първанова: България е лошото дете на ЕС- на двойкаджия нова чанта за училище не се купува

Героите на деня

Евродепутатът подкрепи малките и средни фермери в битката им за справедливи субсидии. Скоро в България ще има само зърно, алармираха те

Единствено тук милионерите стачкуват и данъкоплатецът субсидира едрия бизнес, каза първата в НДСВ

Антония Първанова подкрепи инициативата за създаване на браншова организация, която да защитава интересите и правата на малките и средни фермери у нас, които ежедневно се борят за оцеляване. Първите стъпки към раждането на новата организация бяха направени в рамките на изложението Агра в панаира, а днес бе дискутиран бъдещият й устав. Евродепутатът участва в кръгла маса по проблемите на земеделието, която вървя паралелно със събитието на бъдещия браншови съюз. Защитавайте интересите си. Защото със случващото се в момента в родното земеделие малкия и средния бизнес бива унищожаван, обедняването става масово, а малък брой хора стават много богати, каза Първанова, визирайки разликите в субсидиите за зърнопроизводители и останалите. България е страната с най-голям арендатор. България е страната, в която милионерите стачкуват. България е страната, в която данъкоплатецът субсидира едрия бизнес, каза в дискусия с фермерите първата в НДСВ. И алармира, че покрай срива на родното земеделие, извън богопомазаното зърнопроизводство, в Европа са започнали да регистрират типични за нашия край храни. Нищо чудно скоро лютеницата например да се окаже холандска.  

Създаването на ваша браншова организация е най-важното в момента. Вие трябва да я институционализирате. Нужно е част от функциите на Министерството на земеделието да бъдат насочени към вас, предложи на фермерите Първанова и обяви, че ще им съдейства с всички възможни лостове, на до които може да се докопа от европарламента. Ангажира се и с осигуряването на писмо от еврокомисаря по земеделието по повод създаването на въпросната браншова организация. Разберете, че сме живи и сме тук пред вас, само защото се движим от патриотизъм, махнаха отчаяно с ръце малките фермери.

По време на голямата дискусия в конгресния център се разбра, че има крещяща нужда от това интересите на животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци да бъдат защитени институционално възможно най-скоро. Сами трябва да си разпределяме финансирането, но не го правим. Скоро ще станем държава само със зърно, без месо, мляко, плодове и зеленчуци, алармираха зеленчукопроизводители. И поискаха справедливи субсидии, близки до тези в старите европейски страни. Като дадоха пример, че към днешна дата при 300 евро субсидия на хектар трайни насаждения във Франция и Италия например у нас родния производител получава 25 лева и 50 стотинки. 20 пъти по-малко от фермери, с които сме на един общ пазар. Убийствено е, коментираха те.  Трябва да се създаде браншова организация ма малките и средни фермери, съгласиха се представителите на министерството в срещата.  Те са винаги добре дошли. Факт е, че зърнопроизводителите устояват своите интереси, имат силно присъствие във всички наши работни групи, допълниха още от ведомството.

Промяната зависи от самите вас. В момента България е лошото дете на Европа. На двойкаджия нова чанта за училище не се купува. Така евродепутат  Първанова отговори на въпроса „Къде е Брюксел в този процес?”.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.