30-милионният заем пак изпокара съветниците

Героите на деня

Опозицията: Пловдив ще фалира! Управляващите: Градът ще цъфти!

29 подкрепиха подписването на договора с банката

Славчо към гласувалите За кредита: Те погребаха Пловдив

Славчо и Тотев в закачка след гласуването на договора с банката30-милионният заем за пореден път изпокара старейшините в общинския съвет днес. Приемането на договора за отпускането на кредита бе първа точка от дневния ред. Стегнаха се ревери, наежиха се опозиционни гласове и от 9.30 часа престрелката започна. Войводите от НИЕ, които вече имат депутат в редиците си- Славчо Атанасов, днес бяха във вихъра, вероятно заради нелошите си резултати от вота преди няколко дни. Те атакуваха кмета, че води към сигурен фалит града и призоваха заемът да не бъде теглен. Същото направиха и от групата на Дани Каназирева. Червените съветници пък мълчаха през по-голямата част от времето, вероятно още потресени от плачевните си резултати на изборите.

Пловдив има нужда от тези пари. Градът трябва да се подготви за това явление през 2019г. Сега е моментът да се вземе този заем- той ще създава заетост и работни места, ще развие града, ще инжектира сили в бизнеса. Този кредит е нужен, още повече, че средствата ни чакат в момент, в който пари в държавата няма. Заемът е път към развитие, каза адвокат Георги Колев от групата на земеделците, който твърдо подкрепя решението на общината да инвестира в гигантския инфраструктурен проект с въпросните 30 милиона от Европейската банка. Всички сме наясно с фирмите, които ще получат този заем. Не фирмите, фирмата. Сещам се основно за една такава, която печели големите поръчки в Пловдив, каза от банката си Илко Илиев от НИЕ. Бъдещият депутат Славчо Атанасов стана, оправи вратовръзката си и се някак народно-представително се запъти към ораторстване от „сцената”. Той върна лентата за заемите, теглени от Щатите в дни на криза, които  вдигат на крака империята, тъй като дават живителни сили на икономиката. Тогава тези кредити са били обезпечени със златния резерв на Америка, което е било описано и в долара тогава. Сега на долара пише In god we trust. Когато става въпрос за пари обаче Бог няма, размаха пръст от трибуната Атанасов и слезе от нея.

Да, контролът във възлагането на поръчките и изпълнението трябва да е много сериозен. Това е наша работа, отговори адв. Колев на атаката за абонираните фирми в поръчките. Рецесия се бори с потребление, заетост се създава с пари. Сега пари има- просто трябва да ги вземем. Анализът на банката е ясен- Пловдив може да се справи с този заем, допълни Колев. Контрол? Какъв контрол оказахме при реконструкцията на Цар- Симеоновата градина?, попита Илко Илиев, визирайки инвестицията в парка и промяната там. Според войводите градината не се е променила кой знае колко на фона на излетите там милиони.

Как днес този заем е неизгоден, а преди 3-4 години беше изгоден. Искахте да кърпите вътрешно квартални улици, като бяхте наясно, че после ще трябва да махате асфалта, тъй като те не бяха в графиците на компании като ВиК, атакува войводите Спас Гърневски. Той им припомни, че в тяхно време и в Чомаковото може да се говори само за отвлечени средства за града, а не привлечени такива. Като припомни подаръците, които общината направи на Георги Гергов. Подарихте града тогава, отвлякохте средствата. А той може да се развие само с привлечени средства. Сега е моментът за това, сега е моментът Пловдив да се развие. Вашето не е популизъм, а чист партиен егоизъм. Кметът ще управлява общината още два мандата и ще оправя кредитите си, няма вие да го правите. Защото вие няма да управлявате. Нямате право да спирате този кредит, той е следващата голяма стъпка към модерния град, хич не успокои войводите Спас Гърневски.

Дозата прави отровата, напомни в отговор бъдещият депутат Славчо Атанасов. И предвиди, че през 2018-та година общината ще трябва да тегли заем, за да обслужва кредитите на настоящата власт.  Този кредит не е прогрес. С чужда пита е много лесно, каза съветникът от Обединение за Пловдив Владо Кисьов. Групата му не подкрепи подписването на договора. В крайна сметка обаче мнозинството прие предложението. 29 гласуваха За, двама се въздържаха, а против бяха 15.

Финализирахме този дълъг процес. Проектът ще промени средата. Няма нищо вярно в това, че Пловдив ще бъде затруднен финансово. Общината е много стабилна в това отношение и върви нагоре. Имаме всички основания да смятаме, че в следващите години бюджетът на града ще расте, без да растат данъците. Нямаме нито капчица съмнение, че може да изпитваме затруднения. Под половината от разрешената от закона задлъжнялост сме. Процедурата ще бъде финализирана във възможно най-кратки срокове и от април започваме първо от Коматевско шосе, газа след гласуването кметът. Докато градоначалникът говореше пред медиите, плътно зад него слушаше предшественикът му Славчо Атанасов. Тезите на Тотев са несъстоятелни. Девет милиона са задължения ще трябва да се изплащат през 2018г.. Така общината ще остане без свободни средства. Заради гласуването днес ще издадем бюлетина със снимките на съветниците, които подкрепиха този заем и ще напишем „Те погребаха Пловдив”, обяви бъдещият депутат.
 

 

Споделете ни във:

3 thoughts on “30-милионният заем пак изпокара съветниците

  1. Добър ден,

    Ние предлагаме заеми от всякакъв вид на нуждаещите се да започнат новата година и лихвеният процент е достъпен, ако заинтересованите се свържат с нас по имейл чрез [email protected] с вашите искания.

    Благодаря.

  2. Г-н Тотев не вярвай на предатели, не им обръщай внимание на подлогите, на елементарните – Владко Кисьов и Здравка-Данка, това са алчни и дребни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.