Жените, оставили следа в Пловдив

Евала

Йоана Иванова

Не е нужно задълбочено познание на историята, за да забележим, че като наука изучаваща миналото, тя създава един наратив, фокусиран върху действията, взаимоотношенията и мирогледите на мъжете. С други думи историята е история на мъжете и жените рядко влизат в нея. Заради тях се водят битки, но те самите не ги инициират, не започват войни, не откриват нови континенти. Историята, разбира се, познава и кралици, но в повечето случаи жената е Другият, тя успява да упражни влияние чрез семейството си, положението си, съпруга си.

Няма да анализираме обстоятелствата, поради които жените в историята са по-скоро изключение, но е важно да се открои значимостта им. Такъв опит прави Феминистка разходка – проекта на Българска асоциация на университетските жени "Жени, женски организации и места на колективна памет в София, Русе, Благоевград, Велико Търново, Пловдив и Бургас", реализиран с подкрепата на Български фонд за жените.

През последните няколко години подобни разходки се провеждат в София, Благоевград и Русе. От тази година стартират във Велико Търново, Пловдив и Бургас. В Пловдив сборният пункт е площад „Съединение“. Мястото е избрано неслучайно. Паметникът тук присъства много силно в символното пространство на града. Една нежна на пръв поглед крехка млада жена, крилата, символ на обединението. Той е единият от трите паметника на жени в Пловдив. Другите са на Олга Скобелева и Ана Маймункова.

Разходката, водена от Мина Маринова, преподавател по история в ПУ „Паисий Хилендарски“, преминава през още три важни исторически пункта и запознава участниците с постиженията и заслугите на жени като Недялка Шилева, Райна Княгиня, Екатерина Каравелова и други. Забележително е, че повечето от споменатите жени са от аристократични и заможни семейства.

От площад „Съединение“ участниците се отправят към ул. „Христо Г. Данов“, където внимание се обръща на две знакови сгради. Едната е познатата на пловдивчани Къща с нимфите. Малко известен факт е, че тази сграда е дело на жена архитект. Името й е Емилия Събева, дъщеря на венециански художник. Освен фасадата на тази красива къща, нейно дело е и сградата на Драматичния театър, гледаща към Главната. Сградите се открояват със специфична орнаментика и стил.

Другата знакова сграда на ул. „Христо Г. Данов“ е тази на Кукления театър. Интересното за нея е, че някога там се е помещавало благотворително дружество „Майчина грижа“. Обиколката продължава в още две благотворителни дружества, защото една от най-значимите дейности на жените в миналото е свързана с благотворителност.

От ул. „Христо Г. Данов“ разходката се отправя към ул. „Лейди Странгфорд“. Тази улица е една от трите в Пловдив, носеща името на жена. Другите са ул. „Недялка Шилева“ в Тракия и ул. „Райна Княгиня“ в Северен. Естествено в града под тепетата има и булевард, кръстен на дама. Това е бул. „Княгиня Мария-Луиза“. Тук няма как да не споменем белега, който Емили Странгфорд е оставила в родината. Тя освен всичко е радетелка за България по времето на Априлското въстание и след Освобождението. В Пловдив са запазени и няколко артефакта за лейди Странгфорд.

Още за жените, оставили следа в Пловдив и маршрута на феминстката разходка може да проследите в Капана.бг.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.