Изпод тепетоМнения

Здравко Димитров: Пловдив не е ЕТ, той е на хората

Гарантирам ви, че ако стана кмет, Бойко Борисов ще погледне на града с много по-добро око, категоричен е Зико

Горд съм, че спрях проекта за паркинг под Цар-Симеоновата градина

Не чух нито веднъж от администрацията за допусната грешка. Аз ако бях на мястото на Тотев щях да махна колелото и щях да се лиша от заплатите си

Референдумът за мен трябваше да включва и други въпроси. Като този за задължителното гласуване

Здравко Димитров седна на предизборната маса в редакцията на Под тепето. В навечерието на изборите Зико, издигнат за кмет от инициативен комитет, и подкрепен от Реформаторския блок, говори за очакванията от вота, за личните си отношения с Бойко Борисов, за личните си отношения с Иван Тотев, за ГЕРБ и за диалогичността.  

Нашият екип е малка представителна извадка на Пловдив, различни по възраст хора, с различни възгледи и визия за развитие на града ни. Как ще ни убедите да гласуваме за вас?

С няколко неща ще ви убедя. Няма да се краде в тази община. Ще има прозрачност във всичко- обществени поръчки, взимане на важни решения за града, работа на администрацията. Ще има чуваемост на отделните съсловия- архитекти, лекари, учители, инженери, артисти. В момента те нямат абсолютно никакъв диалог с местната власт. Това е абсурдно. Гласът им не само не се чува, професионалните съсловия биват унижавани. Това не може да продължава. Няма как общинската администрация в лицето на кмета да няма приемен ден, той да не чува никого, да не води диалог с никого, решенията да се вземат еднолично и градът да се бута по вижданията на един единствен човек. Няма как общинските сесии да минават като театрални постановки с предварително известени сценарии. Всичко това трябва да приключи веднъж и завинаги. Защото пловдивчани не печелят от този начин на управление на града. Пловдив не е ЕТ, градът е на хората. Но някой май е забравил за това. Правят се някакви проекти, които нямат никакво значение за пловдивчани. Да се напудри централна градска част и дотам. А по районите нищо не е направено, това е факт.

Всички говорят за липсата на този диалог. Вие с кого ще търсите диалог след вота?

С всички. Готов съм да предложа нов модел на управление на Пловдив. Готов съм да взема от всеки най-доброто- и от гражданите, и от браншовите организации, и разбира се, от политическите сили, без значение кои са те. Готов съм да изслушам всеки и да решаваме заедно. В момента в града няма заедно, има само Аз. Правят се грешки. Като в същия момент от София се опитват да омаловажат тези грешки. Стараят се да представят нещата като блестящи в Пловдив. Но не е така. Има провалени европроекти, няма нови такива, за сметка на това обаче има нови заеми. Има вдигнати данъци. И резонният въпрос е: Къде отиват нашите пари, кой ги харчи и как ги харчи? Виждате какви нелепи решения се взеха и се изпълниха на главата на пловдивчани. Като колелото на Водната палата например. Или зоопарка. Не мисля, че мястото му е там. Можеше да е на друго място, да се залеси около него, да се посадят нови дървета, а не да се изсече 40-годишна гора. Кой ще плаща после тези грешки? Кой ще връща тези заеми? Или ще отчетем след време, че сме сгрешили. Някой се е опитал да се учи на гърба на пловдивчани. Защото няма как човек, който не е извадил 2 лева, не е управлявал и себе си, да му повериш да управлява град. Тази постоянна проба-грешка писна на хората. Те ще плащат за всички тези проби-грешки, при това сериозно ще плащат.

Вие чухте ли за тези четири години признаване на поне една грешка от страна на администрацията?

Не, и в това е парадоксът. Дори премиерът г-н Борисов си признава грешките. Аз си признавам грешките. Нормално е човек, като работи, да греши. Аз, ако бях на мястото на кмета, щях да махна колелото и щях да се лиша от заплатите си. Пак казвам, нормално е да се греши. И затова е нормално да се вслушваш в хората, които разбират, да чуваш експертите. Човек, който не слуша отделните гилдии, а взима решенията еднолично или в тесния кръг около себе си, стига несъмнено до грешката.

Бихте ли водили диалог с Иван Тотев и има ли личен сблъсък между вас?

Никога не е имало. Той изглежда изпитва комплекси от мен. Сега, в предизборната обстановка, се засичаме на Главната, а той гледа на другата страна. Претендирам, че най-много съм му помагал, още като районен кмет. Няма да забравя- щабът му беше двама души. Тогава го направихме кмет на Източен. Човек тръгва отнякъде, но не трябва да забравя къде е бил и да не се отлепя от земята. Не забравяй кой си, къде си и накъде отиваш. Единствено това бих посъветвал Иван Тотев- да се научи да уважава всеки един човек в този град, бил той просяк, негов служител или негов опонент. И както и да минат изборите, ние ще го накараме да уважава хората. В общинския съвет няма да бъде, както беше досега. Няма да се замитат проблемите, тъй като има много стойностни хора, които ще влязат в местния парламент. Нещата се променят, няма да бъдат, както бяха.

Какво очаквате от изборите след два дни?

Ако всичко е нормално, очаквам да отида на балотаж. Ако няма чужда намеса. Дано всичко да е феърплей…

Какво имате предвид това „чужда намеса”?

Съдията да реши мача. Да минат изборите, както беше преди четири години. Затова призовавам пловдивчани да излизат и да гласуват.

Какво ви е мнението за референдума?

Референдумът за мен трябваше да включва и други въпроси. Като този за задължителното гласуване. Така или иначе се прави, трябваше да има и други въпроси, съществени въпроси за избора в България. Иначе по принцип съм твърдо За референдумите. Не забравяйте, че като областен управител пуснах референдум в Ягодово за присъединяване към Пловдив. Казвайки областен управител, искам да припомня на онези, които са забравили, че в този си период с г-н Борисов върнахме на Пловдив 16 имота, сред които Римския стадион, Античния театър, стадион Пловдив, Одеона, 6 къщи в Стария град, поделенията на силовите министерства, залата на университета. Когато на човек Пловдив му е в сърцето, е лесно. Лесно е и когато няма задкулисни мисли.

Какви са отношенията ви с колегите в парламента след решението да влезете в тази битка?

Съвсем нормални. Поздравяват ме за смелостта от другите политически сили. Все пак за 25 години няма човек, който да е излязъл от управляваща партия и да е поел сам по своя път. И да каже какво мисли, да каже истината.

Истина ли е, че дори след излизането си от областното ръководство на ГЕРБ сте запазили отношенията си с премиера Борисов?

Истина е. Той сам го потвърди тук, в Пловдив. С него сме работили добре и ще продължаваме да работим. Ставайки кмет на Пловдив, аз ви уверявам, че той ще погледне с по-добро око на града. Гарантирам го. Отношенията ми с премиера са отлични. Не случайно той три пъти каза, че ми е приятел. Той може да бъде сигурен, че държавните пари към Пловдив ще отидат, където трябва, с тях няма да има злоупотреби. Бил съм и районен кмет, и областен управител, да сте чули нещо за злоупотреби в моите мандати? Не. Ще дам пример. Абсурдната идея за паркинг под Цар-Симеоновата градина, която спрях, Иван Тотев се опита да защити проекта си. Борисов обаче бе категоричен: Допитал ли си се до Зико, как ще правиш паркинг? И проектът бе спрян. Горд съм, че спрях този проект, който щеше да унищожи парка. Макар че нямаше нужда и от това, което се направи в градината. Тази фалшива детска площадка, която цапа децата, и фонтан, който се ремонтира за енти път малко след пускането му.

Каква е бизнес средата в Пловдив според вас?

Върху бизнеса се оказва непрестанен натиск под всякаква форма. Малкият и средният бизнес в Пловдив е с присъда. Ще обявя амнистия обаче. Това им трябва на хората, които се опитват да оцелеят в тази враждебна среда, създадена от администрацията. Бизнесът е задушен. Балоните с аутсорсинга са само за медиите. Ние какво, с Пакистан ли ще се сравняваме.  Балансът в отношението към бизнеса бе нарушен с вдигането на данъците. Както и балансът в отношението към младите хора- платени ясли, завишени цени за детските градини. Така ли помагаш на младите семейства? Като ги хванеш за врата.

Вие вторият кандидат на ГЕРБ ли сте? Така говорят другите партийни централи…

Не, аз съм независим и подкрепен от Реформаторския блок и ред други организации. Но да, излязъл съм от ГЕРБ и уважавам силно тази партия. И още съм част от нея, все пак. Проектът ГЕРБ е много добър, но на места има лоши изпълнители. Вижте какво стана в Пловдив- създателите на структурата тук вече ги няма в партията. Дойдоха едни послушковци, които са готови за две минути да те предадат за пост или работа.

Тук е моментът да ви питаме, ако станете кмет, как ще работите с тази администрация?

Тук пък е моментът да кажа, че нито един човек в администрацията на община Пловдив не трябва да се притеснява за работното си място. Предполагам в момента са подложени на някакъв натиск хората. Но който ме познава, знае какво е отношението ми в приемствеността. За мен е важен екипът и уменията на хората, не партийната им принадлежност или политическите им възгледи. Не деля хората. Доказал съм го и в кметството на район Западен, където работих с експерти от други партии. И в областната администрация. Когато станах губернатор не освободих нито един човек от поста му заради партийната му краска. Всеки може да го потвърди. Дори един от хората от екипа ми в момента е кандидат за районен кмет от БСП. Така работя аз.  

Как виждате следващия общински съвет, очертава се доста шарен?

Ще бъде доста по-добър от този. Този псевдокомфорт на управляващите няма да го има. Идват нови времена. Хората ще се осъзнаят.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Зико е ренегат. Назначиха го за областен управител на Пловдив област от ГЕРБ, но като се усети, че парите са в кметовете, а не в областните управетили „би отбой“ от тази длъжност. С какво образование е г-н Зико? И с какво ще направи града по-красив и успешен един човек като него и Славчо Атанасов(от един дол дренки са) като нямат представа нито от бизнес, нито от култура. Опазил ни Господ от такива посредствени хора.

  2. Зико не е спрял проекта за паркинг.С парите от яслите и градините се изграждат нови, а децата не биват изнудвани за дарения. При Славчо родителите дадоха повече пари като дарения, отколкото сега дават като такси. Г-н Зико нито е президент, нито цар, за да дава амнистии.Г-н Зико е най-зависимият човек, това за независимостта е празник и се чества на 6 септември, на който църковното му протеже не присъства, поради забрана от повелителя си.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина