Изпод тепетоМнения

Владо Кисьов е петият пловдивчанин- почетен консул

Каква е привилегията да си представител на Екваториална Гвинея у нас?

Кайенът на почетния консул на Екваториална Гвинея все още е с немски номер, а не с дипломатически
Кайенът на почетния консул на Екваториална Гвинея все още е с немски номер, а не с дипломатически
Званието Почетен консул за България не е самоцел. То идва благодарение на изградени бизнес и дипломатически контакти и носи отговорност, казват хора, които носят тази титла. От вчера само в Пловдив те са вече пет, след като общинският съветник и мощен бизнесмен Владимир Кисьов се нагърби с мисията да представлява богатата на петрол африканска държава Екваториална Гвинея у нас. Крак повлече Георги Гергов, който преди няколко години стана почетен консул на Русия. След него Германия си избра за свой представител Марияна Чолакова, сетне Украйна си хареса козметичният бос Димитър Георгиев- Митко Розата. Сетне като почетен консул на Казахстан се пръкна адвокатът Тихомир Трендафилов, а мозайката запълни Владо Кисьов.


Почетният консул на Украйна Димитър Георгиев
Повечето от консулите се жалват, че титлата носи само дертове, ангажименти и  отговорности. Почетният консул не получава заплата, нито командировъчни, нито други финансови облаги. Той работи на доброволни начала в помощ на гражданите на съответната държава. Няма фиксирано работно време, по всяко време трябва да е готов да помогне на изпаднали в беда чужденци. Въпреки всичко малцина успяват да се сдобият с този статут и тази чест. Съгласувателните процедури са двустранни и често отнемат месеци, дори години. За Кисьов например се знаеше със сигурност още преди повече от 7 месеца, че ще е почетен консул на малката африканска държава. Това вече е факт с решение на министерски съвет. Дали всъщност званието е само отговорност, преценете сами!

Почетните консули имат статут на дипломати. Всички се съобразяват с тях, а титлата им отваря широко вратите навсякъде. Те са изключително мощни лобисти във връзките с държавата, която представляват и родината си. За тях няма бариери дори и зад волана- автомобилите им са дамгосани с червени дипломатически номера, пред които всеки катаджия сваля палката си. Така например в S класи на Мерцедес с червени номера се возят Георги Гергов и Димитър Георгиев,
Георги Гергов е почетен консул на Русия
далеч по-скромен Мерджан кара Марияна Чолакова, но е отново с дипломатически номер. Владо Кисьов пък ще трябва да избере едно от бижутата си в сериозния са автопарк, което да пише за дипломатическо. Всички очакваха на днешната сесия на общинския съвет той да се появи с автомобил с червен номер, но той дойде с поръчковия си джип Порше Кайен с немска регистрация. Очаква се той да избере лимузина, на която да окачи червената регистрационна табела.
Почетният консул на Германия Марияна Чолакова

Кои са те:

Почетни консули в България са предимно едри бизнесмени с интереси в различни индустрии. Какъвто е оръжейният и туристически бос Младен Мутафчийски, който представя държавата джудже Сан Марино в България. Консул на Естония е Борис Халачев свързван с „Нове АД Холдинг“. Сред имената се срещат банкери, предприемачи, преводачи и др. Дипломатическият Ролс Ройс на Младен Мутафчийски
Дипломатическият Ролс Ройс на Младен Мутафчийски

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина