Изпод тепетоМнения

Турски депутат, собственик на фирма, ще кандидатства за концесия на аерогарата

Ибрахим Кьошдере (с очилата)Пилотът бизнесмен Пламен Янков от Пловдив е в преговори с чуждестранни инвеститори за създаването на авиопревозвача "Пловдив ер". Новината бе съобщена на днешния форум за бъдещето на Летище Пловдив, организиран от Фонд Феникс.

Янков е управител на фирма "Еврогруп 33" за осигуряване на аварийни захранвания, но също така и действащ пилот в чужда компания.

Според неговия бизнес план, полетите на "Пловдив ер" ще стартират от 1 юни 2016 г. с два или три самолета на "Еърбъс" – ATR 72-500. Те ще са за 68 пътника, няма да са нови и ще са закупени на лизинг. Инвестицията ще е около 5 милиона евро. Първите дестинации на пловдивската авиокомпания ще са в посока Турция, Швейцария (Лугано), Букурещ, Милано. По-нататък, според Янков, на ден могат да се извършват по 5 полета на близки разстояния. Той е сигурен, че въпреки, че "Пловдив ер" няма да е от типа "нискотарифен превозвач", цените ще са конкурентни на тези на автобусните превозвачи.

Пламен ЯнковПламен Янков намекна, че фирмите, с които е в преговори, са от Швейцария и Италия. Турски компании също проявявали интерес. Пловдивската община е настроена положително към идеята. "Това ще е компанията на Пловдив, ще обслужва бизнеса и гражданите на Южен Централен район", заяви пилотът бизнесмен.

Ибрахим Кьошдере, турският депутат, роден в България и емигрирал през 1968 г., обяви по време на конференцията, че неговата фирма "Кьошдере груп" ще кандидатства за концесията за "Летище Пловдив", която транспортното министерство се очаква да обяви в началото на следващата година.

Давиде ТадейИнтерес към съвместна работа с бъдещия концесионер изрази Давиде Тадей, управител на швейцарското туроператорско дружество "Ники лакшъри травел". Намеренията на фирмата са да презентира Пловдив пред швейцарски и италиански инвеститори. Тадей вече е имал разговор със собственика на търговския центрър "Фокс таун" до летището на Лугано, който идната седмица ще пристигне в Пловдив с цел да създаде търговско дружество. Първоначалните намерения на предприемача са да изгради край пловдивското летище "Аутлет Фокс Таун", в който да се предлагат стоките на 160 световни марки. Възможно е изграждането и на хотел край аерогарата, според Давите Тадей.   

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина