БългарияГероите на деня

Библиотекари протестираха с книга, вместо с оръжие

Настояват за 600 лева стартова заплата на хора с ценз в културните институции

Поканиха политиците да прочетат книга

Ние нямаме оръжия като полицаите, но имаме книги. А какво по-силно оръжие от книгата, от културата, от образованието. Държавата обаче очевидно не иска да поддържа това оръжие, иска необразованост, некултурност, бездуховност. С тези думи служители на Народна библиотека „Иван Вазов” излязоха на протест пред културната институция днес, в обедната си почивка. Те искат повече средства за култура в бюджет 2016 и повече отношение от страна на правителството към целия културен сектор. Протестът днес вървя в библиотеки, читалища, музеи и галерии. Настояваме за 600 лева стартова заплата на хора с ценз в българските библиотеки и читалища. Настояваме за най-малко двойно завишаване на стандартите за издръжка и предвиждане на средства в бюджета за въвеждане  на допълващ стандарт за управляваните  площи и сгради. Основната работна заплата да стане равна на две минимални, като достигне средната за страната, казаха синдикалистите от „Иван Вазов”.

Каним държавниците в библиотеките, да прочетат книга. Тук сме се събрали на мирен, тих протест. Но той ще е постоянен и лавинообразен, ако не ни чуят. Ние няма да блокираме булеварди, няма да затваряме улици. Няма да спираме да работим, за да не ощетяваме читателите си. Но ще протестираме с книги в ръка. Тъй като очевидно нашите институции не са приоритет на държавниците ни. Но е добре да се замислят за това, дебело подчертаха библиотекарите.

Да ги подкрепят пред библиотеката дойдоха хора на изкуството, университетски преподаватели, синдикални лидери, политици, граждани. Защитавайте духа и културата, застана зад недоволстващите актрисата Ивана Папазова.

За пореден път нашият труд се неглижира. Поставени сме в обидни условия на работа. Това не може да продължава. Всичко, което правим, го правим за хората. Именно заради тях аз работя толкова време в читалището в Житница, не заради заплатата си, обясни читалищната служителка Мария Станева.Граждани подкрепиха исканията на протестиращите с участие в подписка

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина