Изпод тепетоМнения

Свалиха покрива на тютюневия склад на „Одрин” 8

Ще събарят ли една от най-красивите сгради от тютюневия град  

Това ли е началото на края на Тютюневия град? Този въпрос си задават от няколко дни мнозина пловдивчани, свидетели на странна активност в един от най-красивите тютюневи складове – този зад автогара Юг на ул. „Одрин 8”. Респектиращата като обеми и архитектура сграда вече няма покрив, а бригада дюлгери кърти нещо във вътрешността на сградата, точно под помещението, в което все още оцелели светят стенописите на художника Вълчан Петров.  Проверка на Под тепето на място завари работници, а около отворените заграждания на сградата, с ръце в джобовете седеше млад мъж. Не знам, нямам никаква информация, аз само дойдох да отворя, каза той. Има само два варианта – или собствениците подменят покрива или подготвят красивото здание за бутане.

От много време се говори, че складът ще бъде съборен. Медията ни детайлно ви е информирала за цялата сага около проекта за 17-етажен Хилтън там. През лятото на миналата година публикувахме и разследване по казуса със собствеността на склада (прочетете по-долу). Днес се свързахме с НИНКН, откъдето ни информираха, че в момента върви процедура по вписването на сградата за паметник на културата, тъй като заради грешка тя не е с такъв статут. Продължаваме да следим какво се случва на „Одрин” 8.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Ако и тази уникална сграда бъде срината пред очите ни, цялата глутница начело с Тотев, Гешева, Стоянов, Русев, които не престанаха да се тупат колко много „опазвали“ културното наследство, трябва да бъде изметена от властта като негодни да защитят обществения интерес и историческата памет на Пловдив. Какво стана с Тютюневия град – перлата на Пловдив Европейска столица на културата 2019? Какво стана с „Градските мечти“ на Пловдив 2019?

  2. НЕ пипайте тютюневият град алчни капиталисти!!! Нищо истинско не остана в този град, с лека ръка затривате историята ни, а град без история е като дърво без корени. Реставрирайте я и я направете университет или нещо значимо, което ще е полезно и ще си избие инвестицията

  3. Не мога да разбера защо постоянно се тръби за запазване на нещо, което от години пустее и грозно и страшно стои в центъра на Пловдив. Недопустимо е да има толкова запустели постройки. Стига вече носталгия .

  4. А процедурата ще приключи ли преди да приключи да съществува сградата? В колко държави има добри примери за запзване на такива красоти, тук се държим като туземци!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина