Изпод тепетоМнения

Студентите за изминалите избори: Не сме доволни от резултатите!

Партиите се сменят, управляващите не, смятат младите хора с позиция

Нямаше за кого да гласуваме, казват пасували във вота

Мнозинството обаче не се интересува нито от политика, нито от ситуацията в държавата

Паулина Александрова

Михаела: Хората са неориентирани и не знаят за какво дават гласа сиРешихме да се обърнем към бъдещето на България – младите, за да разберем мнението им за изминалите избори и мъгливите очаквания около новото правителство. В паузите между лекциите в Пловдивския университет студентите изразиха недоволството си от положението в държавата и резултатите, които станаха ясни вчера. Нито един от запитаните не даде положителен отговор на въпроса "Доволни ли сте от изминалите парламентарни избори?".

Мога да побера мнението си в една дума – СМЪРТ! Партиите се сменят, но хората, които ни управляват са все едни и същи, коментира студентката Михаела, която е била и наблюдател в избирателна секция. По моите наблюдения, хората са неориентирани и не знаят за какво дават гласа си. Много от младите идват просто да се пишат, че са гласували, но не разбират как – гласуват само грешно и бюлетината им става невалидна. И не само млади. Например гласуват с "Х" за партия, и след това зачертават същия номер за преференцията, а реално не осъзнават, че не дават гласа си за този, който искат. Така става жестоко объркване и грешните хора влизат в парламента. Тези, които са по-важните, тези, които наистина могат да си свършат работата както трябва, остават на заден план заради обърквацията. Други избиратели пък са подкупени с кебапчета. Заради такива неща няма как да не затъваме все повече и повече. Всички, които са на власт, гледат само да си прибират в джоба и не зачитат интереса и нуждите на държавата. Само замазват очите на хората, че уж нещо правят, гневна е Михаела.   

Димитър: По-добре е следващото правителство да се задържи Димитър също не е доволен от изминалите избори. Прекалено много хора не гласуваха, а много от дадените гласове бяха купени, коментира той. Отново три партии си купиха вота и влязоха в Парламента, а според мен това не трябваше да се случва и този път. Относно останалите – това, че толкова партии влязоха в новото правителство вероятно ще доведе до анархия – няма да се разберат, всеки ще си гласува, както на него му отърва. Въпреки всичко, смятам, че по-добрият вариант е това следващото да се задържи, защото икономиката ни не може да понесе толкова хаос и смени на правителствата за 4 години. Ще фалираме накрая, притеснява се Митко.

Васка и Петя: Нищо не се променя след вотаСпоред Васка и Петя скоро ще има нови парламентарни избори. Според Васка нищо не се променя, хората са си едни и същи, управлението също. Ще е добре да има нови избори, защото сегашното правителство вероятно няма да се сработи, категорична е тя.

Друг, който изразява недоволство е Ники. Изминалите избори мога да определя така: "Гласувайте за нас, щото сме по-големи пичове!". Горе-долу това им бяха кампаниите. По начина, по който е направена системата сега, резултатът винаги е един и същ. Не е хубаво това, че почти 2/3 от населението не са гласували, вероятно заради тази причина. Електронното гласуване според мен е много по-добър вариант, както и по-кратки периоди на гласуване, с повече възможности за избор, а не едни и същи лица в различни партии. Относно броя на партиите в Парламента – може би в една добре развита западна държава с повече партии се засичат множество интереси на различни хора и става един арбитраж, отсява се правилното, докато в България – дали ще са много, дали ще са малко – няма голяма разликата в положението на страната, но по-добре е да са по-малко. Имайки предвид големия процент на партията победител, вероятно няма да има нови избори.  В това положение, в което е страната ни сега, политиката може да е само една – за бързи икономически растежи, а не социална политика, смята той.

Ники, Йордан и Таня Много съм разочарована от изминалите избори, коментира Таня. Винаги гласувам,както направих и сега, но моето мнение е, че на тези избори нямаше за кого да дадем гласа си. Нямаха нито програми, нито лица, на които може да се има доверие. Общо взето се бяха разделили на червени, сини и зелени. Според мен скоро ще има нови парламентарни избори. Единствения вариант е ГЕРБ и ДПС да се коалират, което си е подигравка с България, изрази опасенията си Таня.

Йордан пък изобщо не е ходил да гласува. Нямам вяра на изборите, винаги могат да нагласят вота. Нямам вяра и на политиците, които се кандидатираха. А това недаденият ми глас да се разпределя не е правилно!, казва той.  
Мнението на Лазар се различава малко от общото. Според него това да има много партии в Парламента е добре, защото така управлението е централизирано. Точно така се изрази.  Различните партии изразяват различните обществени интереси. По-вероятно е, обаче, да има нови парламентарни избори. Според мен сегашните партии няма да достигнат до съгласие помежду си, допълни Лазар.

За съжаление много от студентите, с които говорихме, не са гласували. Някои от тях дори нямат понятие от партии, лица, проблеми в държавата, не следят новини и не се интересуват. Други са отвратени от управляващите. Чести коментари бяха: "За когото и да гласуваме, все едни и същи управляващи имаме", "Депутатите са кукли на конци, които се дърпат от едни и същи дърти комуняги", "Изборите са прах в очите на хората и дупка в държавния бюджет" и други подобни хапливи изказвания на хора, непожелали да се представят. Млада филоложка, която учи при същите преподаватели, чиито добър студент е бил някога един многословен сегашен евродепутат, подигравателно изсъска:"За кой да гласувам? За Барека ли, дето всички се срамуват, че е възпитаник на ПУ-то, или за необразован бивш социалистически гард, дето трябва да представлява страната ни. Че как изглеждаме в очите на Европа, като министър-председателят ни е за посмешище и говори като прост сотаджия пред национални телевизии, а малцинствата си продават гласа за две кебапчета и 20лв."
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина