Строим опера в панаира

Изпод тепето

Гергов дава шест декара с част от лицето на международното изложение за строителство на съвременна сграда за култура

Панаир, община и държава подписват тристранен договор за сътрудничество

Не ме интересува дали общината ще вземе акции от панаира. Давам терен за опера. Няма опера, няма терен, категоричен е мажоритарният собственик на изложението

Пловдив може и да има своя опера в рамките на Международния панаир. Това се разбра днес в сградата на общината, където кметът Иван Тотев, мажоритарният собственик на изложението Георги Гергов, бившият министър на културата и депутат от Пловдив Вежди Рашидов и председателите на групи в общинския съвет седнаха на една маса, за да обсъдят казуса заедно с инициативния комитет за изграждане на Дом на пловдивската опера. На този етап разбирателство има и градът ни може и да има съвременна сграда за култура на самото лице на панаира, зад пилоните със знамена, където в момента се намира бетонен паркинг на няколко нива. Става въпрос за близо шест декара, които предоставям за опера. Но ако няма опера, няма терен. Ако на това място не се изгради сграда за операта, панаирът ще си го вземе обратно, категоричен бе Георги Гергов.

За общинската сесия в четвъртък зам.-кметът Розалин Петков е входирал предложение общината да приема близо 21-те процента от собствеността в панаира, които още преди половин година държавата предложи на Пловдив. Тогава местният парламент отхвърли дарението, тъй като по-голям процент от държавния дял в изложението бе даден на Варна. В четвъртък обаче се очаква старейшините да приемат акциите. Кметът заяви, че ако общината има дялово участие в панаира, ще може да инвестира там публични средства за изграждането на опера и прилежащите й части. Гергов пък заяви, че не го интересува дали общинският съвет ще приеме акциите и дали общината има дялово участие в дружеството, мажоритарен собственик на което е той. Решил съм- давам въпросния терен за пловдивска опера и не ме засяга дали общината ще има дял в панаира. Готови сме на това сътрудничество, даде да се разбере Георги Гергов.

Идеята е да влезем в директно партньорство с панаира и с държавата, за да можем да изградим пловдивска опера там. Защо се спряхме на панаира? Защото той бе една от общо четирите ни опции за опера на брега на Марица, както пожела инициативният комитет. Другите три варианта, които оглеждахме, се оказаха невъзможни- до Лекси, край Шел под Адата и в част от Щаба на армията. Искаме да изградим пловдивска опера с всички законови процедури с инвестиция от държавата, и от общината. Затова след четвъртък, ако бъде одобрено предложението за приемане на акциите в панаира, ще подпишем тристранно споразумение между община, държава и панаира, което гарантира построяването на опера. Днес направихме първа стъпка в тази посока, каза кметът Иван Тотев.  

Още щом разбрах за инициативата Дом на пловдивската опера разговарях предварително с Георги Гергов, а той откликна на идеята добронамерено, каза Вежди Рашидов, за който Тотев каза, че ще играе ключова роля в културния живот в страната в следващите четири години. По негови груби изчисления, изграждането на опера в Пловдив ще струва 50-60 милиона лева. Това може да се финансира в рамките на три бюджетни години. Всяка година да се отделят по 15 милиона лева от държавата за проекта, предложи Рашидов. Ударим ли първа копка, Пловдив ще има опера. След като тя бъде завършена, сградата ще се деактува на държавата, тъй като операта е държавна. Общината ще се грижи за прилежащите пространства. Там могат да се случат много неща. Може да се направи галерия в някакъв момент например, нужен е и паркинг. Ще намерим парите, допълни Рашидов. И уточни, че трябва да се проведе голямо обществено обсъждане, архитектурен конкурс, резултатите от който да бъдат представени на гражданите на Пловдив.  

Споделете ни във:

11 коментара за “Строим опера в панаира

  1. Градът така е масонско-олигархично овъртян, че спасение няма. На Гергов просто му се услади. Видя, че може без да даде една стотинка да лапне половин Пловдив и пробва пак. Очевидно, ще му се получи отново. Какво да кажа друго. Противно е, но е реалност.А Тотев , Фратев И.Николов и В.Рашидов правят всичко възможно това да се случи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.