Изпод тепетоМнения

Селекция от 600 представления довела до програмата на 12-ото издание на „Черната кутия“

В Пловдив пристигат танцови трупи от Чехия, Корея, САЩ

Пловдивчани ще могат да се срещнат с режисьора Диана Добрева

10 спектакъла с интересна съпътстваща програма стават част от тазгодишното издание на фестивала за физически, визуален и танцов театър „Черната кутия“. Те са подбрани от международна селекция от около 600 кандидатури, за да стигнат до пловдивските зрители. Програмата ще се проведе от 30 май до 6 юни в Драматичния театър.

Откриващият фестивала спектакъл е премиера именно на пловдивския театър – „Наемателят“, разказа артистичният директор на фестивала Слава Младенова. Той разказва за трима квартиранти, които се нанасят в нов дом и чакат четвъртия наемател. Зрителите ще усетят проблемите, които изпитват живеещите заедно хора. В спектакъла на 30 май от 19 часа в Камерната зала ще видим Радина Думанян, Тодор Дърлянов, Добрин Досев и Димитър Банчев.

На следващия ден на същата сцена идва италианската трупа „Cie Twain Physical Dance Theatre”. Те пристигат с високо оцененото и подкрепено от италианското министерство на културата представление „Romanza – триптих на интимността“. 

На 1 юни се дава път на младите пловдивски артисти. В Зум зоната на театъра ще се изявят таланти от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства с „Първи стъпки в пантомимата“. Спекткаълът е от 19 часа. Два часа по-рано – в 17:00 е планирана среща – разговор със специалния гост на фестивала, известният български режисьор Диана Добрева.

Няколко дни по-късно – на 4 юни в Пловдив пристигат 3 спектакъла, които ще се качат един след друг на Камерната сцена в 19:00 часа. От Украйна идва Алина Сокулска с танца си „What is Jazz?/The Way We Play”. След нея ще се представят Lior Lazarof от Израел с “I saw a fish in the river (it had some of you in it)” и Autumn Eckman Dance от САЩ със „Sardine“. 

На следващия 5 юни отново ще има два танцови спектакъла – “In Light of those you love” от английската трупа Retrospect Dance Theatre и „Skins” от Корея. Официалното закриване е с бижуто в програмата, довърши представянето Слава Младенова. От Чехия пристига театралната компания Holektiv с Kaffeeklatsch. Спектакълът ще е в камерната зала на театъра на 6 юни от 19 часа.
В съпътстващата програма е включена и поредица майсторски класове с малтиеца Ренцо Спитери.

Селекцията е направена от над 600 кандидатури, разказа директорът Николай Славов. Той изтъкна, че е изключително ценно това, че фестивалът представя качествен танц на пловдивската публика от над 12 години и благодари за устойчивата подкрепа на Община Пловдив.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина