Изпод тепетоМнения

Президентът се хвана на винарско хоро в Перущица

Росен Плевнелиев игра Рипни Калинке край лозята

78-годишен агроном напътства държавния глава в зарязването

Росен Плевнелиев се хвана на дълго винарско хоро край лозовите масиви в Перущица за Трифон Зарезан днес по обяд. Президентът пусна стъпка на Рипни Калинке и демонстрира завидни умения в народните танци. Браво, скоклив държавен глава си имаме, доволни констатираха местните хора, дошли да уважат традиционното зарязване на лозята за празника на винарите. Разбира се, пръв ножиците грабна Плевнелиев. Той навлезе в калните лозови редици и развъртя инструмента като скалпел. По-грубичко. Най-добре режете от тук, не пропускайте тази пъпка, вещо организираше президента в операцията най-старият агроном в Перущица- 78-годишният Йордан Рангелов. Ветеранът сред винарите обясни, че най-добре е да се реже след седмата пъпка. Разясни още, че Перущица е далеч от най-силните си винарски години. При 23 хиляди декара лозя преди време, днес около градчето се гледат едва 7-8 хиляди декара. Малко са, но дават добро грозде, допълни бай Данчо.

Плевнелиев каза в речта си, че винарството трябва да съчетава историята, традицията, качеството и новаторството. Обърна се към учениците от местната професионална гимназия по лозарство и винарство „Христо Ботев”. Винената индустрия има нужда от вас. Светът знае за нашите вина, корените ни са здрави, но трябва да надграждаме. Вие сте бъдещето, каза на младежите президентът.

Да зареже в Перущица  дойде и френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. Ау, голям зор, избоботи на перфектен български дипломатът, докато се бореше с дебела лозова клонка. Тя му даде отпор, но той успешно приключи мисията. След ритуала дойде и другата задължителна част- виното. Перущенски елексир се ля от голяма бъчва, като вкусовите му качества похвалиха всички гости. Бяха наградени и най-добрите винари от града.  Френският посланик зарязва в Перущица

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина