Изпод тепетоМнения

Ириен Трендафилов и Под тепето слагат началото на карикатурна рубрика

Пловдивският карикатурист получи Специалната награда на Дома на хумора и сатирата

Призьорът: Смелостта е нужна на властта, за да приеме карикатурата!

Карикатурата като изкуство в бъдещата Европейската столица на културата не е замразена, а напротив – тя живее въпреки „атмосферните условия“. Един от четиримата пловдивски карикатуристи – Ириен Трендафилов, когото ви представихме в интервюто „Жива ли е политическата сатира?“ , се нагърби с пионерски ентусиазъм, ЗАЕДНО с Под тепето, да положи началото на карикатурна рубрика в нашата медия.

Докато подготвяхме съвместната ни рубрика Ириен бе отличен със Специалната награда на Дома на хумора и сатирата в тазгодишното 43-то издание на Национална изложба на карикатурата, която бе открита на 5 април в галерията на СБХ на „Шипка“ 6 в столицата. В изложбата са представени творби на 46 автори. Наградата се изразява в самостоятелна изложба за Ириен Трендафилов в есенната карикатурна програма на Музея в Габрово.

На този национален форум всяка година художниците карикатуристи се събират, за да заявят позицията си към наболели политически проблеми, към вечните теми в (не)човешките взаимоотношения, като обхващат всички нюанси на пресъздаването им – от добронамерен хумор и смях през сълзи до гротеска и протест. Организирането й има за цел да стимулира развитието на изкуството на карикатурата в България и да допринася за популяризирането на творчеството на българските карикатуристи в страната и в чужбина. Такава е и нашата обща цел с Ириен Трендафилов.

„Навремето имах една рубрика във вече несъществуващия в. „Пловдивски Труд“. Три години всеки ден една карикатура. Наскоро се наложи да ги гледам и могат пак да се отпечатат, всичко ще е актуално! Няма нещо, което  да не е актуално. Ние не вървим напред“ – това каза в интервю пред Капана.бг Трендафилов преди месец.

И след като почти всички някогашни издания за карикатура преминаха в небитието, ние се чувстваме длъжни да отворим „карикатурен прозорец“.

Очаквайте го скоро!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Браво, Ириен! Още по времето на „Отечествен глас“ и „Панаирни новини“ разбрах, че си много талантлив карикатурист. Радвам се за тебе!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина